Origen: Obert el termini de propostes educatives i culturals en aragonès i català | Lo Finestró

Natxo Lópes Susín, director de Política Lingüística

Natxo López Susín, director de Política Lingüística d’Aragó

La Direcció General de Política Lingüística del govern d’Aragó ha obert el termini per rebre propostes educatives i culturals tant en aragonès com en català per al proper curs 2016/2017. Amb aquesta iniciativa la DGA dóna llum verda a la seua nova modalitat educativa en què s’inclouen els idiomes que es parlen en diferents zones d’Aragó.
Les propostes es concreten en dos programes educatius que ja han llançat. D’una banda, es tracta del “Luzía Dueso”. Amb ell es vol acostar a les aules una oferta d’activitats científiques i humanístiques d’animació i difusió de la llengua aragonesa i les seues modalitats lingüístiques, adaptades a totes les àrees curriculars. D’altra banda, hi ha el programa “Jesús Moncada”, al que dóna nom aquest reconegut escriptor nascut a Mequinensa. En aquesta ocasió, es cerquen els mateixos objectius, però amb relació al català, com a llengua que es parla a la Franja.

Els sol·licitants podran presentar un màxim de tres propostes d’activitats i la convocatòria estarà oberta del 4 al 25 d’abril. Les iniciatives han d’incloure el títol de la proposta, una breu descripció de la mateixa així com els seus objectius. A més, també ha d’incloure una proposta didàctica (metodologia, recursos, durada, participació de la comunitat educativa …). En el mateix document també s’ha d’indicar l’àrea o àrees curriculars en les quals s’inscriurà i el nivell educatiu al qual va dirigit, entre d’altres qüestions.

La resolució de les propostes admeses es publicarà a la pàgina webhttp://www.educaragon.org i també es traslladarà a les associacions més representatives i que entre els fins estatutaris figuri la defensa i promoció de la llengua aragonesa i del català a l’Aragó. Entre elles destaquen al Baix Aragó Històric, l’Associació Cultural del Matarranya i l’Associació Clarió, formada per pares de la comarca del Matarranya