El Partit Aragonés vol suprimir el català de la Llei de Patrimoni Cultural Aragonés

El president i portaveu del PAR, Arturo Aliaga, alerta de la “urgència i necessitat de frenar la manipulació que des de Catalunya es fa a costa de la realitat d’Aragó, cada vegada amb més freqüència i sense que passe res”.

 

Foto: PAR.Etiquetes
Aragó


RedactaVeu / Saragossa

El Grup parlamentari Aragonés (PAR) ha presentat una proposició de llei amb la qual pretén substituir el primer punt de l’article 4 de la Llei 3/1999, de 10 de març del Patrimoni Cultural Aragonés, que parla de  “l’aragonés i el català d’Aragó com llengües i modalitats pròpies”, per altre que diu que “Aragó té com pròpies, originals i històriques la llengua aragonesa pròpia de la zona oriental i la llengua aragonesa pròpia de la zona pirinenca i prepirinenca amb les seues diverses modalitats lingüístiques”.

Segons explica aquesta formació al seu comunicat, aquest primer apartat de l’article 4 que volen modificar, va ser canviat quan la Llei de Mesures Fiscals i Tributàries, aprovada en gener de 2016, va incloure una disposició fruit d’una esmena presentada en la seua tramitació parlamentària mitjançant la qual es va fer aquesta modificació de la Llei 3/1999, ‘interpretant’ segons explica el PAR, el mateix Estatut d’Autonomia.

Aquest partit polític mostra en el comunicat aquest punt que volen modificar:  “L’aragonés i el català d’Aragó, en els quals estan incloses les seues varietat dialectals, són les llengües i modalitats lingüístiques pròpies a les quals es refereixen l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia d’Aragó de 2007 i la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó”.

Per tant segons el PAR, ells volen advocar “per un ampli consens i pel respecte escrupolós a l’Estatut d’Autonomia d’Aragó”, per això proposen suprimir el català substituint el punt anterior pel següent: “Aragó té com pròpies, originals i històriques la llengua aragonesa pròpia de la zona oriental i la llengua aragonesa pròpia de la zona pirinenca i prepirinenca amb les seues diverses modalitats lingüístiques”.

Arturo Aliaga president del Partido Aragonés
Arturo Aliaga president del Partido Aragonés. Foto: PAR.
La suposada manipulació catalana

Aquest partit, a més, va manifestar la setmana passada, el seu parer respecte a la urgència de posar fre a la manipulació catalana de la història d’Aragó. Concretament, el president i portaveu d’aquesta formació en les Corts Aragoneses, Arturo Aliaga, en el preàmbul del 23 d’abril, avisà el govern del PSOE-CHA de la “urgència i necessitat de frenar la manipulació que des de Catalunya es fa a costa de la realitat d’Aragó, cada vegada amb més freqüència i sense que passe res”.

Aliaga aportava arguments mitjançant una suposada apropiació de la figura històrica de Jaume I, en un llibre per a públic infantil editat a Catalunya. Segons continua explicant el portaveu en el comunicat del PAR no poden continuar obviant els suposats errors i falsificacions, entre els que recorda “la invenció de termes com la mal anomenada ‘Corona Catalanoaragonesa’, ‘la Casa Real Catalana’, ‘Pere II rei de Catalunya, Aragó i València’ o l’apropiació, entre altres del pic Anet divulgat per la Generalitat de Catalunya com ‘el més alt dels països catalans’.

La Veu del País Valencià