Exaltació del llibre i la lectura a Saidí | Mas de Bringuè

Origen: Exaltació del llibre i la lectura a Saidí | Mas de Bringuè

IMG_20160507_120343

D’esquerra a dreta: La presidenta de l’associació El Branquil, l’alcalde de Saidí, l’escriptora Luz Gavás i la directora del col·legi Sant Joan Baptista.

 

El passat dissabte, 7 de maig, va tindre lloc a Saidí la VI Trobada  anual del programa “Llegir Junts”, un projecte d’animació a la lectura als centres escolars  i biblioteques locals que organitza el Departament d’Ensenyament, Cultura i Esports del Govern d’Aragó.

Després de l’obertura de l’acte a càrrec de les autoritats, entre les que eren presents l’alcalde de Saidí, Marco Ibarz; la seua regidora de Cultura, Isabel Jordán, el cap la Unitat de Programes del servei provincial d’Ensenyament a Osca, Luis Cavero i la directora general d’Innovació, Equitat i Innovació, Isabel Ayala Sender,  intervingué l’escriptora aragonesa  Luz Gavàs.

L’autora de “Palmeras en la nieve” i “Regreso a tu `piel” , mantingué un àgil i interessant diàleg amb el públic que omplia el Cinema Avinguda,  conduit amb gran habilitat i afecte  per Elena Ariño, secretària del Col·legi Públic “Sant Joan Baptista” de  Saidí i cosina de Gavàs.

L’escriptora alt aragonesa, nascuda a Monsó i actualment resident a Ancils (La vall de Benasc),  va deixar des de l’inici de la seua intervenció que per a ella un escriptor “és una persona que se sent com a tal i que té una història que contar , independentment de l’èxit editorial o de públic que eixes històries tinguen”, després de fer un tast de les opinions que sobre aquest tema tenien autors com Rosa Montero, Dickens,  Samuel Beckett, Harper Lee, Allan Poe, les germanes Brontë,  etc..

Sobre la seua novel·la “Palmeras en la nieve” digué que va tindre especial interès en aportar la visió “negra” del colonialisme espanyol a Guinea,  i que va ser aquesta visió la que li va més esforços de documentació i reescritura  li va costar, “perquè  la part ‘blanca’ de la història la tenia més a prop, en el sí de la meua mateixa família: el pare, l’avi, etc”.

Luz Gavàs, que ens confessà que a la tardor sortirà una nova novel·la seua, “la tercera d’aquesta trilogia on es mescla la Història amb el romanticisme” va voler remarcar la importància en el procés creatiu  del paper del lector, “eixa ànima sempre oberta a rebre els missatges de l’escriptor”  i preveu que mai es cansarà d’escriure històries perquè “la vida no gasta”.

Després de la intervenció de l’escriptora invitada i un cop els assistents vam prendre  cafè amb un pastís decorat amb palmeres nevades, va començar  una taula rodona amb diferents responsables del programa “Llegir Junts” , membres de grups de lectura a les escoles, bibliotecàries municipals i l’escriptora saidinenca de literatura infantil i juvenil, Laia Longan. Les avantatges i desavantatges de llegir en paper o en diferents pantalles; la pèrdua de l’ús social (préstecs)  i lúdic (construccions)  dels llibres de paper si aquests desapareixen, les diferents estratègies per a incitar als xiquets a la lectura, l’edat més convenient per a començar a aprendre a llegir van ser alguns dels temes que es van tocar en aquest intens i atractiu debat.

Després del dinar col·lectiu al poliesportiu de la vila, on hi van acudir més de dues centes  persones, allà mateix s’organitzà un cafè tertúlia on els grups de lectura assistents  van comentar algunes de les obres llegides durant aquest curs.

La jornada acabà amb un concert de l’Associació Musical “Oliver Soler Casabón” de Mequinensa.

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja