Ràdio Catalunya – ARAGÓ PLANEJA EMULAR VALÈNCIA I CREAR UNA ACADÈMIA DE LES LLENGÜES

04.12.2009 – 07:44

Encastellats en la seva lluita perquè el català no sigui considerat una «llengua històrica» d’Aragó, els aragonesistes del Par es proposen ara seguir els passos del País Valencià per blindar el que l’organització considera un idioma propi. Crear una acadèmia de les llengües aragoneses seria, segons els socis dels socialistes al Govern, la millor manera de protegir i regular «les varietats locals». No obstant, la Chunta Aragonesista (CHA), que defensa que a la Franja sí que es parla català, planteja crear dues acadèmies lingüístiques, una per al català i l’altra per a l’aragonès, una iniciativa que desperta simpaties entre els socialistes de la comunitat d’Aragó.

Les propostes dels dos partits han estat registrades en forma d’esmenes a la proposició de llei de llengües del PSOE que podria ser aprovada abans de finalitzar l’any. El diputat socialista i coordinador de la ponència de la llei Carlos Álvarez assegura que la creació d’una acadèmia lingüística és un dels últims punts que queden per discutir. De fet, la previsió és debatre-ho el pròxim 17 de desembre. No obstant, Álvarez reconeix que els socialistes veuen amb bons ulls la proposta de CHA.
«El que el Par planteja, una acadèmia per a dues llengües, no té parangó», diu el diputat socialista, que insisteix que no hi ha res decidit. La discrepància neix de la denominació de català que la llei dóna a la parla de l’Aragó oriental. La diputada aragonesista María Herrero assegura que el seu partit no comparteix «ni la literalitat ni el contingut» de la llei, nega que a la Franja s’hi parli català i proposa batejar la llengua de la zona amb el nom d’«aragonès oriental».

El 88,8% de la població de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp i el Matarranya parlen el que la majoria de lingüistes consideren català. El secretari general del PSOE d’Osca, José María Becana, afirma que una gran part de la població adulta catalanoparlant no sap escriure la seva llengua materna, una carència que esperen poder resoldre gràcies al fet que el 90% dels escolars de la Franja estudien actualment català tot i ser d’aprenentatge voluntari.

FIXAR LES REGLES / El Par, per la seva part, considera que «imposar» la gramàtica catalana destrueix la riquesa de les «varietats locals que han perdurat al llarg dels segles» i aposten per crear una autoritat científica i acadèmica pròpia de la comunitat que s’encarregui d’elaborar i fixar la normativa d’ús.
No obstant, hi ha qui defensa que l’«aragonès oriental» ja té gramàtica pròpia. Aquest és el cas de la plataforma No Hablamos Catalán, la pàgina web de la qual inclou textos traduïts del castellà a l’aragonès oriental. «Se botará una Ley de Llengües que mos oblligará a agarrá’l catalá coma llengua propia. La llengua mayoritaria a Aragó e l’español u castellá», afirma el manifest de l’entitat.

Informa: EL PERIODICO.CAT

Ràdio Catalunya – ARAGÓ PLANEJA EMULAR VALÈNCIA I CREAR UNA ACADÈMIA DE LES LLENGÜES.

Vist pel Casal Jaume I de Fraga

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja