L’ús del català provoca la dimissió d’un conseller del Baix Aragó-Casp

Origen: L’ús del català provoca la dimissió d’un conseller del Baix Aragó-Casp

Crisi al consell comarcal del Baix Aragó-Casp per l’ús de la llengua catalana. El jurament del càrrec per part de Víctor Prats (Chunta Aragonesista) en català i amb la fórmula “per imperatiu legal” ha provocat la dimissió del conseller i expresident del consell, Javier Sagarra (Compromiso por Caspe).

El conseller Sagarra va decidir dimitir enmig del ple comarcal per no estar “disposat a seguir assegut en un consell comarcal que aplaudeix un antisistema”, en referència a Prats. De fet, el jurament en llengua catalana va fer enfadar Sagarra a més de causar l’enuig dels consellers del PP, que van assegurar no haver entès les paraules del conseller de la CHA. La discussió va pujar de to fins que Sagarra va anunciar la seva renúncia al càrrec.

Quatre municipis catalanoparlants

La comarca del Baix Aragó-Casp està compresa en  la província de Saragossa i inclou sis municipis, quatre dels quals són catalanoparlants i per tant pertanyents a la Franja de Ponent -Favara, Faió, Nonasp i Maella-, i els altres dos -Casp i Chiprana- són castellanoparlants. Sagarra és veí de Casp -la capital de comarca- i Prats, de Maella. El ple comarcal on Sagarra va anunciar la dimissió va tenir lloc a Favara.

“Creia que els càrrecs públics que no acceptaven plenament la Constitució quedaven lluny de la nostra comarca, però en escoltar el conseller de Maella prendre possessió llegint en català, vaig entendre que no era només una falta de respecte sinó un pas més per convertir el nostre territori en un apèndix independentista”, ha explicat Sagarra segons declaracions reproduïdes per La Comarca.

Per la seva banda, Chunta Aragonesista ha remarcat que el Baix Aragó-Casp és una zona bilingüe i que la fórmula de l’imperatiu legal és habitual en aquest partit, dues raons per les quals no entenen la postura de Sagarra.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja