El castellà-català al Matarranya i a Amèrica – Idea-litzant – La Veu del País Valencià

Origen: El castellà-català al Matarranya i a Amèrica – Idea-litzant – La Veu del País ValenciàHe estat un parell de dies a la comarca aragonesa del Matarranya. De lluny o a través dels textos referits als seus atractius turístics, serà difícil descobrir el seu secret. De prop, però, de seguida s’evidencia què hi han volgut amagar: que els habitants del Matarranya també parlen el català. Sense estudiar-lo a l’escola, sense mitjans de comunicació, amb la decisió ferma d’eliminar-lo d’aquell territori per part de l’oligarquia madrilenya i subordinats, l’idioma de Ramon Llull hi dispon d’una salut acceptable. De totes maneres els que defensen com a primer objectiu de la seua Academia la unitat de la seua llengua, el castellà, són excloents i intentaran destruir el català i totes les llengües que puguen entrar-hi en conflicte. No mataran com feren a Amèrica, però perquè no podran, certament…