Ja està pactada la Llei de LLengües « Lo finestró del Gràcia

Ja està pactada la Llei de LLengües

Sembla que ja està pactada la Llei de Llengües entre el PSOE i la CHA, a l’haver-s’hi acceptat unes 60 esmenes de la CHA. El PP està completament desmarcat, recollint signatures contra el català. Ni aquesta, ni cap altra llei, ells neguen els drets perquè pensen guanyar vots. El PAR, malgrat que ha anunciat que votarien en contra, penso que s’estan rumiant l’abstenció, o potser no, al haver-s’hi entestat en la paraula “català”. Si voten en contra, quedaran a l’alçada del PP. IU diu que votarà en contra per considerar el projecte molt lluny d’allò que seria acceptable al no contemplar la cooficialitat. També rebutgen l’acadèmia del català per innecessària.

El projecte esmenat ha millorat alguns aspectes del projecte original, com el paper dels mitjans de comunicació, més articles proteccionistes, la tasca de la Universitat i les relacions per escrit amb les administracions, per exemple, però per contra, s’han admès esmenes o part d’esmenes del PAR, clarament obviables i innecessàries.

El català i l’aragonès no seran cooficials, ni obligatoris, tal com es deia en el projecte original. Es declaren com a llengües pròpies i històriques,  així com les varietats lingüístiques. Aquesta última expressió es  repeteix fins l’extenuació.

No és de rebut la “trampa saducea” que hi figura a l’exposició de motius en el sentit de que ambdues llengües no poden ser oficials perquè no ho diu l’Estatut. És un intent infantil de carregar-se l’article 3, punt 2 de la Constitució. S’ha introduït també l’estupidesa de que els ajuntaments podran proposar el nom de la varietat de llengua del municipi. Hi haurà dues Acadèmies i el Consell General de Llengües. La “condició política d’aragonès” que exigia una esmena del PAR per a ser membre del Consell Superior de Llengües, ha quedat en “persones dels àmbits social o cultural de la Comunitat Aragonesa”.

S’ha reduït el termini d’aplicació de la llei a l’ensenyament, de quatre a tres anys.

El dia 17 coneixerem la definitiva Llei de Llengües.

Dos articles d’ El Periódico d’avui:

Los científicos dan por probado que en Aragón se habla el catalán

La campaña contra el catalán

Ja està pactada la Llei de LLengües « Lo finestró del Gràcia.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja