La llei de llengües no reconeix l’oficialitat del català a la Franja – VilaWeb

Notícies

Divendres 18.12.2009 06:00

La llei de llengües no reconeix l’oficialitat del català a la Franja

Fou aprovada a les Corts d’Aragó · Relega el català a llengua ‘pròpia, original i històrica’, però no oficial

Les Corts d’Aragó van aprovar ahir la ‘llei d’ús, protecció i promoció de les llengües o modalitats lingüístiques pròpies’, més coneguda per ‘llei de llengües’. El text reconeix la pluralitat lingüística d’aquella comunitat, on a banda l’espanyol, s’hi parla català i aragonès, i el dret dels ciutadans de les zones on es parlen aquestes dues llengües de servir-se’n per adreçar-se a l’administració o d’assegurar-se’n l’ensenyament. Tot i amb això, la llei aprovada estatueix que el castellà és la llengua oficial de l’Aragó i relega el català i l’aragonès a llengües ‘pròpies, originals i històriques’ que, per aquest motiu, ‘han de ser conservades’.

Amb l’aprovació de la llei de llengües, els poders públics de l’Aragó s’obliguen a arbitrar els mitjans necessaris per a ‘informar, dignificar i difondre’ les llengües i modalitats lingüístiques de la comunitat, amb la finalitat de promoure ‘el correcte coneixement de la realitat lingüística aragonesa’.

La llei també preveu la constitució d’un Consell Superior de les Llengües d’Aragó, a títol d’òrgan col·legiat consultiu del departament de govern de l’Aragó en matèria de política lingüística, perquè asseguri l’objectivitat i la transparència de l’aplicació d’aquesta llei.

El Consell serà format per quinze membres: filòlegs, juristes, sociòlegs, destacades personalitats de les lletres, l’ensenyament o la investigació lingüística, i d’àmbit social i cultural d’Aragó.

El text legislatiu, impulsat pel PSOE, va ser aprovat en la sessió plenària de les Corts d’Aragó ahir a horabaixa amb els vots favorables del grup socialista i de la Chunta Aragonesista (CHA); en canvi, el Partit Aragonès (PAR), soci de govern dels socialistes, i el PP hi van votar contra. La llei entrarà en vigor un mes després d’haver-se publicat al Butlletí Oficial de l’Aragó.

La llei de llengües no reconeix l’oficialitat del català a la Franja – VilaWeb.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja