Andorra descarta presentar una candidatura als Jocs Olímpics d’hivern del 2022 – VilaWeb

Andorra descarta presentar una candidatura als Jocs Olímpics d’hivern del 2022

Hereu cerca suports per concretar la proposta e Barcelona per als Jocs

El cap del govern andorrà, Jaume Bartumeu, ha confirmat que Andorra ‘no ha decidit’ ni fer ni participar a ‘cap candidatura’ olímpica pels Jocs Olímpics d’hivern del 2022. Ha explicat que tal i com va comentar a la presentació de la candidatura el batlle de Barcelona, Jordi Hereu (vídeo), ‘el Comitè Olímpic d’Andorra és conscient que no hi poden haver dos estats que presentin una candidatura’.

‘Volem reviure el somni olímpic’, va dir ahir Jordi Hereu, quan va presentar la proposta de candidatura Barcelona-Pirineus per al 2022. Hereu cerca suports, però ha començat per no pactar la candidatura amb els altres partits del consistori, que aplaudeixen la iniciativa però critiquen el moment i les maneres com s’ha plantejat.

Montilla aplaudeix la ‘magnífica iniciativa’

El president de la Generalitat, José Montilla ha qualificat de ‘magnífica iniciativa’ i ‘d’objectiu ambiciós’ la candidatura de Barcelona amb els Pirineus als Jocs Olímpics d’hivern de 2022. El president no ha volgut concretar encara quina serà la implicació de la Generalitat en el projecte. Respecte si, amb l’anunci, el PSC de Barcelona reeditava l’aposta per vincular el creixement de la ciutat amb grans esdeveniments, cosa que després del Fòrum de les Cultures Hereu havia descartat, Montilla ha evitat fer cap declaració i ha emplaçat a la federació barcelonina.

Esquerra critica la improvisació i el model ‘esgotat dels anys noranta’

El president del grup municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha celebrat la proposta però ha criticat que Hereu hagi fet l’anunci de manera ‘improvisada i unilateral’ i és que ‘ni la Generalitat ni els ajuntaments del Pirineu no en sabien res’. Per a Portabella, el batlle hauria d’haver comptat amb la resta d’institucions per anunciar ‘aquesta qüestió de país’. A més, considera que la proposta ‘de recuperar una idea d’èxit del 92’ i, per tant, de repetir un model ‘esgotat i caducat dels anys vuitanta i noranta’, denota ‘manca de model i d’imaginació per a fer front al segle XXI’.

Finalment, Esquerra també ha afirmat que uns Jocs Olímpics d’hivern es contradeien amb la defensa d’un model de desenvolupament sostenible, tant pel que fa als desplaçament com pel model d’urbanització i d’energia que suposarà, tenint en compte que la majoria d’activitats no es faran a Barcelona. ‘Que a ningú se li acudeixi de posar una pista d’esquí a Montjuïc, perquè en el segle de la sostenibilitat això seria una aberració’, ha dit Portabella.

Tot amb tot, el cap d’Esquerra a Barcelona ha celebrat que es facin els Jocs d’Hivern si això serveix per cohesionar el país, millorar les infrastructures entre Barcelona, Puigcerdà i Andorra i promociona el turisme.

CiU donarà suport a la candidatura però alerta que la prioritat ha de ser lluitar contra la crisi

El grup municipal de CiU donarà suport a la candidatura, segons que ha anunciat avui el president Xavier Trias, que ha afegit que, tanmateix, la prioritat actual de la ciutat no eren els jocs sinó lluitar contra la crisi.

CiU vincula l’anunci d’Hereu amb l’enquesta feta pública avui per la federació nacionalista, que dóna quatre regidors més a CiU que no al PSC: ‘Necessiten fer anuncis i demostrar lideratge perquè saben que perden’, han dit fonts de CiU a VilaWeb. Però tot i això, CiU no s’oposarà a la candidatura, tot el contrari: ‘Trias sempre ha dit que no era contrari als grans esdeveniments i donarem suport a aquest perquè entén que unes Olimpíades així són bones per a la ciutat i per al país’, han dit fonts de CiU, que també han insistit que la ciutat tenia cent mil aturats.

ICV demana que es faci de manera sostenible

El segon tinent de batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha aplaudit l’anunci d’Hereu, en considerar que els Jocs Olímpics poden ser un element de vertebració del país. ‘Ens fa il·lusió i tenim ganes d’organitzar aquests jocs’, ha dit Gomà. Segons el dirigent d’ICV a Barcelona, la sostenibilitat serà una de les seves prioritats en aquesta candidatura, i en aquest sentit ha demanat que totes les enginyeries necessàries per a garantir l’existència de neu al Pirineu hauran de treballar amb el compromís de ser sostenibles.

La CUP considera l’anunci una ‘nova aposta per la Barcelona aparador’

Per la seva banda, la CUP de Barcelona ha dit que l’anunci d’Hereu era ‘una nova aposta per la Barcelona aparador’ i també ‘un menyspreu a les necessitats veïnals’. Al seu parer, el projecte suposaria ‘una altra ofensiva urbanística’ que fomentaria l’especulació i perjudicaria la cohesió veïnal i ha considerat l’anunci d’Hereu com ‘una fugida endavant per tal de guanyar terreny davant el descrèdit de la seva política i els mals auguris que li apunten les enquestes electorals als comicis de 2011’.

Andorra descarta presentar una candidatura als Jocs Olímpics d’hivern del 2022 – VilaWeb.