directe!cat ! La llei de Llengües d’Aragó entra en vigor amb tot per fer ! Cultura


La llei de Llengües d’Aragó entra en vigor amb tot per fer

L’administració es dóna tres anys per adaptar-s’hi i a l’educació no es promourà el català fins al curs 2011-2012


30.01.2010 ! 13.30h


mapa franja  de ponent arago catala

Segons informa l’Avui.cat, la Llei dús, protecció i promoció de les llengües o modalitats lingüístiques – més coneguda com a Llei de llengües- que les Corts d’Aragó van aprovar el darrer 18 de desembre, entra avui en vigor amb tot per fer. Els drets i deures que comporta la nova regulació no disposen de pressupost, reglament ni cap dels òrgans que l’han de fer efectiva. Així llavors, els 36 articles que conformen el text, el qual reconeix la pluralitat lingüística a la comunitat, on a banda del castellà s’hi parla català i aragonès, i el dret dels ciutadans de les zones on es parlen o es parlaven recentment aquestes dues llengües, d’utilitzar-les per adreçar-se a l’administració o garantir-ne l’ensenyament, queden supeditats a un llarg calendari d’execució. Dins d’aquest, les administracions tenen fins a tres anys per adaptar-se per poder atendre el públic en català i a l’educació no es promourà la llengua catalana fins al curs 2011-2012.

Així llavors, la llei ha engegat el motor, però la realitat serà molt diferent perquè encara s’han de delimitar les zones d’utilització del català i l’aragonès, els ajuntaments implicats han d’aprovar la denominació específica que donaran al català (fragatí, tamarità…) i s’han de constituir el Consell Superior de Llengües i les acadèmies de la llengua catalana i aragonesa en un any. Les administracions tenen fins a tres anys per adaptar-se per poder atendre el públic en català i a l’educació no es promourà la llengua catalana fins al curs 2011-2012. El govern aragonès s’ha donat un termini de sis mesos per crear una figura administrativa que reguli la llengua a l’educació.

Per la seva banda, les entitats defensores de la cooficialitat a la Franja de Ponent consideren excessius i volgudament amplis aquests terminis, que no faran més que allunyar en el temps el foment del català en aquesta zona. Entenen, a més, que l’ambigüitat de l’articulat podrà comportar més retards, segons explicava Marta Canales, coordinadora del Casal Jaume I de Fraga.

directe!cat ! La llei de Llengües d’Aragó entra en vigor amb tot per fer ! Cultura.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja