Llibertat.cat – La CUP presenta el full de ruta que seguirà per oposar-se a la candidatura dels Jocs d’Hivern

La CUP presenta el full de ruta que seguirà per oposar-se a la candidatura dels Jocs d’Hivern PDF a/e
divendres, 05 febrer 2010
cup_jjoo“Per la Barcelona de les persones, juguem un altre joc”. Sota aquest lema, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Barcelona ha presentat aquest migdia les accions que emprendrà per a oposar-se a la presentació de Barcelona com a candidata per acollir els Jocs d’Hivern l’any 2022.
La formació ha detallat el motius d’aquest rebuig amb el suport de l’arquitecte, escriptor i catedràtic de l’ETSAB-UPC, Josep Maria Montaner.

Xavi Monge, un dels portaveu de la CUP de Barcelona, ha denunciat que la proposta d’Hereu és una fugida endavant amb un marcat caràcter electoralista per la davallada a les enquestes, i que mostra, novament, com l’ajuntament només sap transformar la ciutat a cop d’esdeveniment.

Aquesta és una manera d’actuar que es fa sense el suport dels veïns i amb la clara voluntat d’afavorir unes mans privades que tenen noms i cognoms.

Monge ha posat com a exemple d’aquest model que oblida les persones que viuen i treballen a la ciutat que la construcció d’un pavelló, segons els mitjans de comunicació, podria costar 80 milions d’euros, l’equivalent a més de 30 escoles bressol, en una ciutat on hi ha un dèficit de més de 30.000 places.

De la seva banda, Laia Alsina, portaveu també de la CUP de Barcelona, ha anunciat tot un seguit d’accions que es faran amb la voluntat d’aturar la candidatura. Entre aquestes, anar barri per barri a parlar amb les entitats veïnals i els moviments socials per fer un front comú, sortir al carrer si així ho exigeixen els veïns i veïnes de la ciutat o bé exigir que els consellers de districte i els partits de l’ajuntament es pronunciïn clarament a favor o en contra, sense “peròs”.

Alsina ha anunciat altres accions i ha proposat que els 400.000 euros destinats a la Comissió Tècnica es destinin a fer un estudi sobre el cens real de pisos buits a la ciutat. Aleshores, legalment, s’hauria de forçar el lloguer d’aquests habitatges. La portaveu ha deixat clar que no jugaran al joc de l’alcalde i que buscaran la complicitat de la resta del territori afectat per la candidatura de Barcelona.

Finalment, Josep Maria Montaner, ha donat suport a les crítiques i propostes de la CUP de Barcelona i ha reflexionat sobre l’agressió territorial que comporta una iniciativa que considera totalment inviable. El catedràtic ha fet especial esment en la despesa energètica que suposen les infraestructures de transports i construccions necessàries i exigides per la candidatura.

Motius del rebuig:

La presentació de Barcelona com a candidata per acollir els Jocs d’Hivern de l’any 2022 respon, novament, a la repetició d’un model de ciutat contrari als interessos i necessitats de la gran majoria de persones que hi viuen i hi treballen. La CUP de Barcelona s’oposa a la celebració d’aquest esdeveniment. I ara per ara és l’única organització política que ho ha fet. Avui, ho fa de manera visible a la ciutadania i sota el lema “Per una Barcelona de les persones, juguem a un altre joc”.

Els motius pels quals la CUP rebutja la proposta de l’alcalde són diversos, ja que la candidatura suposa:

•    Participar de la fugida endavant electoralista per salvar la cadira dels càrrecs de confiança de l’actual i els anteriors governs municipals.

•    Permetre que es reediti un model fracassat com el del Fòrum de les Cultures i que no respon al que vol la gent que viu i treballa a la ciutat (la mateixa FAVB s’hi ha mostrat contrària).

•    Col·laborar en una iniciativa que dispararà l’especulació del sòl de Barcelona i que permetrà novament, que mans privades (amb noms i cognoms) gestionen els recursos públics.

•    Exportar a la resta del territori un model urbanístic agressiu amb els veïns i veïnes però també amb el medi ambient.

•    Assumir una despesa extraordinària en plena crisi en la promoció d’un projecte que no volem i que, a més, no té garanties de tirar endavant. Barcelona té dèficits molts més urgents que no pas organitzar grans esdeveniments.

Per exemple, si ens fixem ens els pressupostos de la Generalitat per veure el que costa construir una escola bressol o un casal per a la gent gran –necessitats reals per a la ciutat-, no té sentit invertir els milions d’euros que, segons alguns mitjans de comunicació, suposaria construir un pavelló.

Un altre exemple és el cost de l’Oficina Tècnica que té una assignació pressupostària de 400.000 € per al any 2010. Part d’aquest diners es podrien invertir en fer un cens real sobre els pisos buits que hi ha a Barcelona i, amb la legislació catalana a la mà es podria forçar a posar-los en lloguer. O es podrien invertir enun estudi sobre la viabilitat de fer espais comunitaris als edificis o en l’eleboració d’un protocol antimobing.

I un llarg etcètera que passa per augmentar encara més la dependència del turisme, per l’omnipresència dels referents esportius espanyols i la seva simbologia, o per prendre novament una decisió sense consultar amb la societat civil de la ciutat.

La CUP de Barcelona però, no es limitarà només a denunciar. Vol aprofitar les poques escletxes que la institució municipal ofereix a la participació ciutadana per aturar aquesta nova agressió contra els veïns i veïnes de la ciutat. En aquest sentit, té previst:

– Anar barri per barri i reunir-se amb les associacions veïnals i els moviments socials disposats afer front al model de ciutat que suposa la iniciativa consistorial.

– Exigir als consellers de districte i als partits presents a l’ajuntament que diguin clarament sí es posicionen a favor o en contra de la candidatura.

– Si cal, sortir al carrer si així ho volen i ho exigeix la societat civil de la ciutat.

– Denunciar l’oblit que suposa el projecte dels JJOO per a matèries d’habitatge i equipaments socials. En aquest sentit, la CUP vigilarà quines intervencions urbanístiques suposa el projecte.

– Traspassar la frontera de la ciutat. La CUP de Barcelona buscarà complicitats amb el territori que es veu amenaçat amb agressives infraestructures de transport, amb augment de places hoteleres al Pirineu i amb la destrucció d’espais naturals d’alta muntanya.

Per a saber-ne més:

Barcelona es prepararà pels Jocs d’Hivern encara que no sigui la candidatura escollida – Llibertat.cat

Llibertat.cat – La CUP presenta el full de ruta que seguirà per oposar-se a la candidatura dels Jocs d’Hivern.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja