Lo Grup de Teatre Garbinada rep del Govern d’Aragó lo premi Desideri Lombarte | Mas de Bringuè

Source: Lo Grup de Teatre Garbinada rep del Govern d’Aragó lo premi Desideri Lombarte | Mas de Bringuè

PREMI D L 2019 FELIPE FACI I A HERMENEGILDO

La directora del Grup Garbinada, Angelines Hermenegildo, i el conseller Felipe Faci. 

 

Lo passat dissabte 28 de setembre, coincidint amb la setmana de celebració del Dia Europeu de la Llengua Materna, la  Sala Goya de Mequinensa va acollir l’acte de lliurament del Premi Desideri Lombarte 2019,  que un jurat designat pel departament de Cultura del Govern d’Aragó va atorgar al Grup de Teatre Garbinada d’aquesta localitat, que porta 20 anys difonent i promocionant la cultura amb els seus muntatges teatrals. per “la continuada labor en benefici del català d’Aragó, especialment en lo referit a la dignificació, difusió i exaltació de l’obra de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada”.

El guardó, que atorga anualment el Govern d’Aragó des de 2016, porta el nom del poeta, escriptor i investigador nascut en la localitat terolenca de Pena-roja de Tastavins que, com Montcada, va utilitzar el català en les seves obres.
En el seu discurs de benvinguda, Magda Godia, alcaldessa de Mequinensa, va destacar, davant un nombrós auditori, “el treball que des del govern regional s’ha dut a terme per la dignificació del català en la localitat i a Aragó, malgrat les dificultats”, i especialment en els últims anys, detenint-se en el treball desenvolupat per la Direcció General de Política lingüística del Govern d’Aragó. Godia s’ha referit als avanços aconseguits que “encara que siguen petits, són sempre cap endavant” per a normalitzar l’ús del català a Aragó que és “un gran patrimoni lingüístic que hem de protegir”. A més va reivindicar que es difongués el coneixement de l’obra de l’escriptor de Mequinensa Jesús Montcada a nivell dels centres escolars de la comunitat autònoma.
Abans del lliurament del Premi es van projectar dos audiovisuals que repassaven la figura de Desideri Lombarte i la trajectòria del Grup de Teatre Garbinada, que a continuació va interpretar un fragment de la seva última obra “El rovell de l’ou”, basada en textos d’alguns relats de Moncada, que van tornar a emocionar i provocar el somriure dels presents.

Angelines Hermenegildo, directora del grup, va recordar, en rebre el guardó de mans de Felipe Faci, conseller d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, a totes les persones que han passat pel Grup en els seus 20 anys d’història, i agraí el Premi “que ve a il·luminar l’esforç que ha fet Garbinada per difondre i defensar la llengua catalana a Aragó” a través de l’obra “del nostre entranyable Jesús Montcada” i es va referir a la riquesa lingüística del país “que s’hauria de respectar i valorar com un tresor inigualable”.
Felipe Faci va cloure l’acte agraint l’acolliment rebut per la població mequinençana i afirmà que “Aragó és ric en espais naturals, en patrimoni, en cultura i en llengua” recordant que “l’obligació d’un Govern és protegir tots aquests elements”. Posà de rellevància el treball realitzat aquests anys per la Direcció General de Política Lingüística que, entre altres coses, “ha volgut reconèixer la labor de les persones que treballen per la difusió i protecció del patrimoni cultural i lingüístic”. Felicità el Grup de Teatre Garbinada pel guardó i es comprometia, responent a la petició de Magda Godia, a “treballar per difondre la figura de Jesús Moncada”, Premi de les Lletres Aragoneses 2004, entre els escolars aragonesos.
En el lliurament del Premi Desideri Lombarte, van estar presents Ignacio López Susín, director general de Política Lingüística; Débora Bravo, vicepresidenta de la Comarca del Baix Cinca, i José María Becana, membre del jurat de l’edició 2019 del Premi Lombarte.

F

Foto del Grup Grbinada i autoritats

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja