Els bombers de l’Aragó declararan finalment a la comissió d’investigació d’Horta

Els bombers de l’Aragó declararan finalment a la comissió d’investigació d’Horta

Van treballar amb els GRAF de Lleida que es van morir en l’incendi · El tripartit va vetar que compareguessin, però ara Higini Clotas demana que declarin

El president de la comissió parlamentària que investiga l’incendi d’Horta de Sant Joan, el socialista Higini Clotas, ha fet ús del dret que té de proposar nous testimonis. Ho ha fet per citar (àudio) el cap de la unitat BRIF de l’Aragó que fou vetat pel tripartit quan es negociaven els noms dels compareixents. Aquests bombers treballaven el dia que es van morir els cinc bombers del GRAF de Lleida amb aquesta unitat i amb el GRAF de Barcelona. Van decidir fugir instants abans de l’arribada del foc. Tot apunta que la seva compareixença resultarà un testimoni fonamental.

Avui es fa la primera sessió ordinària de la comissió, amb quatre compareixences: la d’Ignasi Rodríguez, sots-director de Boscos i Gestió de la Biodiversitat; la de David Rodríguez, director del Servei Meteorològic de Catalunya; la de Miquel Àngel García Readigos, cap de l’Àrea Regional de les Terres de l’Ebre, CAR i instructor responsable de l’atestat; i la d’Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals.

La presència del director del Servei Meteorològic, David Rodríguez, indica que un dels aspectes que abordarà la sessió és el de la divergència que hi va haver durant l’incendi entre els veïns de la zona i els comandaments sobre el vent. Segons s’ha sabut, alguns veïns van predir el canvi de direcció del vent, però no foren escoltats. Una de les qüestions que més es van criticar de la gestió de l’incendi és d’haver prescindit dels habitants del territori a l’hora d’orientar-se en un terreny complicat.

La sessió d’avui ha començat a les deu i es pot seguir pel Canal Parlament en directe. Les primeres sessions són reservades a la compareixença dels càrrecs tècnics i els bombers. Els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar i els directors generals implicats acudiran a les darreres sessions de la comissió. A la primera sessió per decidir la llista de compareixents, els tres grups del tripartit van vetar la compareixença dels bombers que van aconseguir fugir del foc, de la Brigada de Reforç d’Incendis Forestals (BRIF) i dependents del ministeri de Medi Ambient, i de l’autor del informe de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que descartava el llamp com a causa del foc i desmentia així la versió oficial del govern. Els bombers del BRIF finalment compareixeran.

http://www.vilaweb.cat/noticia/3690147/bombers-larago-declararan-finalment-comissio-dinvestigacio-dhorta.html.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja