Barcelona

Els Bombers carreguen contra les BRIF de l’Aragó i els polítics

Actualitzat a les 18:15 h 24/02/2010

Sessió tensa la que s’ha viscut a la comissió parlamentària que investiga l’incendi d’Horta de Sant Joan. Els responsables de les unitats GRAF, el cos d’elit dels Bombers, que hi han declarat han tingut dures crítiques contra els efectius procedents de l’Aragó i també contra la classe política per haver convertit el foc d’Horta en un incendi “polític i mediàtic”. Els responsables dels GRAF han defensat la feina dels seus equips i han demanat respecte pels seus companys morts.A la sessió d’aquest dilluns hi han declarat els caps dels GRAF de Tarragona i Barcelona, Ricard Expósito i Juan Herrera; el cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou; Moisès Galán, cap de guàrdia del suport des del centre de comandament de Bellaterra, i el guaita dels GRAF de Lleida, Andreu Caravaca.

Foc mediàtic i polític

El cap dels GRAF de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, segurament ha estat el testimoni que ha llançat crítiques més dures contra els polítics. “Eleccions 2010 és l’incendi que ara estic intentant col·laborar a extingir perquè és un foc d’una tipologia que s’anomena ‘foc mediàtic i foc polític’. Nosaltres no estem avesats a treballar en aquesta mena de foc, no tenim els coneixements, no tenim les eines i, per tant, el que farem serà no treballar en l’extinció d’aquest incendi. El que farem és donar-los una lliçó a vostès mateixos” –amb referència a les persones de la comissió– “perquè aprenguin la metodologia que nosaltres utilitzem en els incendis i després, si poden, l’apliquin i l’apaguin entre vostès”, ha explicat Expósito.

El cap dels GRAF de Tarragona també s’ha referit a la publicació en alguns mitjans de comunicació de vídeos de l’incendi. El comandant dels GRAF de Tarragona considera que “s’han saltat totes les fronteres del respecte i la dignitat“. Les filtracions a la premsa han indignat els bombers que, fins i tot, han demanat que sortís de la sala el responsable. El president de la comissió, Higini Clotas, ha recalcat aleshores, que “el Parlament vol fer un treball seriós i respectuós”, i ha matisat que “es persegueix el rigor i la seriositat” i que la font que va filtrar les comunicacions no ha estat la comissió, sinó “fonts de la comissió”.

Els BRIF de l’Aragó no van alertar els Graf del perill

De la seva banda, el responsable del grup de Barcelona, Juan Herrera, ha recriminat als equips del Ministeri de Medi Ambient procedents de l’Aragó que forcessin el seu rescat poc abans que les flames atrapessin els cinc membres del GRAF de Lleida morts en aquest foc.

“Per quin motiu ens van deixar allà dalt i van fugir sense dir-nos-en res? Si realment havien observat que hi havia perill, per què no ens ho van comunicar?” Herrera ha remarcat que “van distorsionar tot l’operatiu que s’havia plantejat. Van arribar molt tard a la línia de treball per diferents causes: retard per un segon esmorzar, deplorable estat físic d’algun dels seus components… El temps real de treball amb les BRIF no va arribar ni a una hora. Això sí, van omplir el dipòsit de les seves motoserres amb una part del combustible que tenien per nosaltres per posteriorment marxar sense avisar-nos”, ha afegit el cap d’elit dels Bombers de Barcelona.

Aquest detall és rellevant si es té en compte que els bombers van queixar-se que no havien pogut fer una zona de seguretat prou ampla perquè se’ls va acabar la benzina que utilitzaven les motoserres, eina que els permetia condicionar el terreny.

Les ordres eren del màxim comandament sobre el terreny

El cap de guàrdia de suport des del centre de comandament de Bellaterra, Moisès Galán, ha explicat que en una situació d’emergència, el màxim comandament sobre el terreny és qui pren les decisions perquè és qui té tota la informació. Galán ha reiterat que en tot moment la prioritat va ser “garantir la seguretat” de tots els efectius de l’equip. Per aquest motiu, ha advertit que malgrat que s’intentin trobar “esquerdes” entre els bombers i els comandaments són tots “un equip“.

Molt emocionat, ha llegit una carta de record als seus companys morts, alguns dels quals eren amics personals. S’ha queixat també que sortissin a la llum pública imatges dels últims moments dels bombers que van perdre la vida a Horta de Sant Joan. “No m’agradaria que si jo morís, els meus fills coneguessin les últimes paraules del seu pare a través d’internet”.

Una llei per protegir els bombers

El cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, ha explicat la seva versió dels fets. Ha assegurat que no podien abandonar la tasca d’extinció de l’incendi d’Horta de Sant Joan perquè la llei no els ho permet. “Tot el que es va cremar no val absolutament l’esforç que vam fer. Aquella zona es va cremar als anys 80, es va cremar als 60, es va cremar als 50 i es va cremar durant la Guerra Civil. I sempre torna a haver-hi bosc i el bosc és allà, però el Pau, el Jordi, el David, el Jaume i el Ramon, a mi, no me’ls tornarà ningú“, ha afegit.

Castellnou ha reconegut que la millor ordre que s’hauria pogut donar aquell fatídic 21 de juliol hauria estat abandonar la zona de l’incendi fins que les condicions meteorològiques haguessin estat favorables. Per això, ha demanat una modificació legal perquè en cas que estigui en risc la vida dels efectius, es pugui abandonar un incendi fins que les condicions millorin.

El cap dels GRAF de Tarragona i les  Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, ha llançat crítiques dures contra els  polítics. (Foto: ACN)
anterior

El cap dels GRAF de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, ha llançat crítiques dures contra els polítics. (Foto: ACN)

Els Bombers carreguen contra les BRIF de l’Aragó i els polítics.