La llum verda del Constitucional a l’asturià obliga a la modificació del reglament de les Corts d’Aragó

El 18 de març el Tribunal Constitucional validava l’ús de l’asturià i el gallec d’Astúries a la Xunta Xeneral de l’Principáu d’Asturies, després que aquest parlament modifiqués el seu reglament al juny de 2020 per a usar les seves llengües pròpies.

El reglament va ser recorregut per Vox, contra l’ocupació d’aquestes llengües al Parlament, “ja que ells no les entenen”, argumentant que aquestes no són oficials a Astúries. Mateix argument que els ponents de les Corts d’Aragó havien manifestat per vetar l’ocupació d’aragonès i català, segons el nou reglament modificat el 2017.

En la sessió de el 28 de juny de 2017 les Corts d’Aragó aprovaven el nou Reglament per al parlament aragonès, després de la feina de la ponència especial, composta per Antonio Torres (PP), Héctor Vicente (Podemos), María Herrero (PAR), Javier Martínez (Ciudadanos) i Patricia Luquín (IU).

El nou reglament abordava l’ús de les llengües pròpies d’Aragó, després de la prova d’algun diputat per intervenir en aragonès i posterior prohibició, en aquesta mateixa legislatura.

L’excusa era la mateixa, una cooficialitat que els propis ponents i els seus grups polítics no han volgut modificar mai en l’Estatut d’autonomia d’Aragó.

Ara tenim una sentència del Constitucional, que ha assegut jurisprudència, ja que hi ha escassos precedents on el tribunal s’hagi pronunciat sobre l’ocupació d’una llengua no coofcial en les intervencions d’una Cambra autonòmica. Aquesta sentència hauria d’obligar a les Corts aragoneses a canviar la seva normativa, en el mateix sentit que ja la té el Parlament asturià i en igualtat de condicions davant el castellà.

La modificació legal a Astúries i Aragó es basa en un mateix punt, l’article 3 de la Constitució, que aborda la riquesa de les modalitats lingüístiques d’Espanya que no són cooficials, però que la Carta Magna considera “un patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció “.

Esfendemos as Luengas

Web: http://esfendemosasluengas.wordpress.com

Twitter: @esfende_las

Facebook: https://facebook.com/esfendemos.asluengas

 

Nota de Prensa Sentencia TC asturiano en Junta

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja