Viles i Gents :: La cultura associativa “turolense” a debat :: February :: 2010

27 February, 2010

La cultura associativa “turolense” a debat

M. D. Gimeno Categoria: Article Viles i Gents, Lo Cresol


(Publicat al Diario de Teruel, el dissabte 27 de febrer del 2010)

Ahir 26 i avui 27 a la vila d’Andorra, organitzat pel seu Centro de Estudios Locales i l’Instituto de Estudios Turolenses, se celebra el “II Encuentro de Centros de Estudios Culturales” de la província, al qual assistiran catorze associacions. La trobada —que ha estat precedida per l’elaboració d’una enquesta, de la qual se presentarà un informe— permetrà posar en comú les realitzacions i els problemes del moviment cultural ciutadà i la seua relació amb l’IET, principal organisme cultural provincial.
La col•laboració entre les institucions oficials i les civils se revela necessària dins de la conjuntura actual, ja que les línies directrius que programen les autoritats poden arribar a ser realitat immediata i pròxima gràcies als esforços dels ciutadans amb ganes i idees. Estos estan directament vinculats al territori i perquè el coneixen i l’estimen són capaços de cultivar lo seu patrimoni comú, igual que cultiven la seua terra. Des de les institucions se redistribuixen los diners dels contribuents i es controla que el seu ús sigue sòlid i eficaç. Des de les associacions se treballa quasi sempre, literalment, per amor a l’art —i a la cultura, la literatura, l’història…—, i d’esta manera se fan investigacions o recopilacions sobre el passat per tal de conèixer millor lo present, se debaten los temes actuals, se fomenta la creació i s’organitzen cursos segons les diverses necessitats formatives. No obstant, cal que cada una de les parts mantingue la seua independència.
Tots los esforços dels centres d’estudis locals demostren que som bastant més que carn i ossos i que, amb un nivell de benestar raonable, podem disposar del temps lliure necessari per transcendir les nostres necessitats primàries elevant-mos amb la cultura damunt de la condició animal. És també l’evidència de la nostra naturalesa social, que produix interessants manifestacions individuals o col•lectives però sempre dirigides a compartir-se amb la societat a on naixen i a millorar-la. Algú s’imagina un món sense llibres, sense exposicions, sense art, sense música…? Segurament seria més imperfecte i avorrit.

Maria Dolores Gimeno

Viles i Gents :: La cultura associativa “turolense” a debat :: February :: 2010.