LA GUÀRDIA CIVIL NO PODRÀ PAS SALVAR EL PATRIMONI DEL CATALÀ A ARAGÓ

LA GUÀRDIA CIVIL NO PODRÀ PAS SALVAR EL PATRIMONI DEL CATALÀ A ARAGÓ

03.07.2009 – 09:01

“El patrimoni”

CARLES TERÉS

En plena maquetació de l´antologia Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies, a cura d´Artur Quintana i editada per l´Instituto de Estudios Turolenses, sóc requerit per donar la meua opinió sobre la Llei de Llengües. Quina coincidència! Aquest llibre és una prova fefaent que la llengua catalana forma part fonamental del patrimoni cultural aragonès. És obra de totes les generacions que l´han transmès, dels nouvinguts que l´han adoptat com a pròpia per respecte a la comunitat que els ha acollit. És la nostra manera d´entendre el món, d´anomenar les coses, els afectes, les sensacions. I volem que sigue també vehicle de coneixement, que entri a les escoles i universitats amb el rang que mereix. Només així podrà sobreviure en aquesta època de globalització.

Als que vivim a la Franja ens costa d´entendre perquè l´opinió publicada aragonesa s´aferra al conflicte de les obres d´art sacre de l´antic bisbat de Lleida i, en canvi, a penes s´immuta davant la dissolució irremissible de les dues llengües pròpies i històriques. La Llei de Llengües, que encara no conec, hauria de garantir l´ensenyament del –i en el– nostre idioma als territoris on es parla. Si no és així potser la generació dels nostres fills serà la darrera que l´utilitzi. Si deixem perdre aquest patrimoni, no podrem enviar la Guàrdia Civil a recuperar-lo.

Informa: EL PERIÓDICO DE ARAGÓN

mitjançantRàdio Catalunya – LA GUÀRDIA CIVIL NO PODRÀ PAS SALVAR EL PATRIMONI DEL CATALÀ A ARAGÓ.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja