Les Jornades Culturals d’ASCUMA 2022 » Temps de Franja

// Carles Sancho Meix

Este mes d’agost l’Associació Cultural del Matarranya va programar tres convocatòries, ara ja presencials, per donar continuïtat a les Jornades Culturals del 2022 que van tindre lloc a tres poblacions diferents de la comarca per la necessitat de divulgar la història vinculada al nostre territori. El primer acte va ser a Massalió el 21 d’agost, on es presentà d’un llibre escrit pel president d’ASCUMA, Joaquim Montclús Esteban, sobre un personatge poc conegut vinculat a esta població matarranyenca Qui va ser realment Carles Emili Montañès? L’activitat  va ser presentada a les Escoles Velles per l’alcalde de la vila Rafael Martí i l’autor del llibre que parlà del personatge —Barcelona 1877-Madrid 1974— que tingué gran importància com a polític al Matarranya i com a empresari a Barcelona, entre molts altres mèrits. A Calaceit, el 22 d’agost, hi va haver la conferència ‘L’Estirp del Rei Llop’ sobre un temps històric poc estudiat, les nostres terres abans de la conquesta cristiana, a càrrec de David Garrido Valls, doctor en història i professor. L’acte fou al Saló de Plens de l’Ajuntament de Calaceit. La tercera activitat cultural va ser a Mont-roig el 23 d’agost, on es programà una conferència sobre un personatge també molt desconegut vinculat a la població de l’Alt Matarranya, ‘El coronel Blai Ferrer Ruiz’, combatent durant la Guerra de Successió a la Corona Espanyola a favor de l’Arxiduc Carles i enemic de FelipV i que, després de lluitar al Matarranya, va ser molt important en la resistència antiborbònica en el sagnant setge de la ciutat de Barcelona, l’últim reducte de la guerra contra Felip V. L’acte es realitzà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Mont-roig i l’històric personatge fou presentat per Delvina Serret que havia escrit anteriorment un article en la revista local Plana Rasa sobre el militar i per Joaquim Montclús. Sobre Blai Ferrer hi ha el projecte de publicar un volum sobre la seua sorprenent biografia.  Estes Jornades Culturals d’ASCUMA se celebren a l’estiu per aprofitar que les viles estan plenes de visitants, facilitant així la màxima difusió de la nostra història i dels personatges vinculats al territori. En les tres convocatòries l’assistència de públic als actes ha sigut molt destacada. A través de les xarxes socials s’ha donat àmplia informació, difusió i, fins i tot, transmissió en directe de les activitats culturals realitzades.

Continuar llegint… Les Jornades Culturals d’ASCUMA 2022 » Temps de Franja