Els diables de Sant Antoni al Matarranya » Temps de Franja

// Carles Sancho Meix

A mitjan de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abad, al Matarranya tornen a aparèixer els diables a moltes viles de la comarca. Estos entranyables personatges són elements imprescindibles en la nostra cultura popular i que s’ha recuperat els últims quaranta anys per integrar-los a la festivitat d’hivern per exel·lència i que durant uns anys van estat a punt de desaparèixer d’algunes viles. La foguera ci els diables són dos elements que anaven lligats a l’antiga representació de la vida de Sant Antoni que han sobreviscut a la festa i han recobrat el seu protagonisme fora de la dramatització religiosa. Tenim testimonis a les nostres viles d’esta representació a Beseit des del segle XIV al 1884, segons el capellà Pedro Tejedor a Apuntes para la historia de Beceite, i a la Portellada, on l’última teatralització es va fer el 1993. D’esta vila Antonio Beltrán va escriure Las tentaciones de San Antonio Abad (1997) on recull el text de l’obra representada pels veïns de la població. I també fotografies de l’obra del 1984, 1953 i 1950 a La Portellada 1884-1984. Cien años de historia en retratos (2018). José Antonio Carrégalo, Pasqual Vidal, Jesús Borrull i Artur Quintana recullen testimonis de l’obra a Mont-roig, Massalió, Arnes i la Ginebrosa respectivament. Continuar llegint…Els diables de Sant Antoni al Matarranya » Temps de Franja