Ironia aragonesa o insult

Ironia aragonesa o insult
El programa humorístic Oregón TV satiritza de nou amb Catalunya i defineix els catalans com a uns “xantatgistes”
Bibiana Guarch
Saragossa
Ult. Act. 08/04/2010 18:57
Icona mida text gran | petit Icona imprimir article Icona  enviar article Icona enviï rectificació Icona afegeixi a la seva carpeta Icona opinions 0 opinions
Oregón Televisión és l’equivalent del Polònia a la televisió pública aragonesa. Amb més o menys gràcia que els de Toni Soler, amb més o menys encert, l’equip d’aquest programa que dirigeix Javier Coronas paròdia el govern espanyol i l’aragonès, recrea un grup terrorista –el comando almogàver– que demana la independència i la dignitat d’Oregón des del bar, i també riu de Catalunya i dels catalans, entre d’altres.

En l’últim capítol, però, Oregón Televisión, que té un 13% d’audiència, va qualificar els catalans de “xantatgistes” en un esquetx en què es parlava d’una nova convocatòria que obrirà el govern d’Aragó per buscar professors de català el 2011.

Els professors catalans “ens ensenyaran a no malbaratar en la vida quotidiana. I si sortim de festa, cadascú es pagarà la seva consumició. És molt important l’apartat de negociacions amb el govern de Madrid: aquí aprendrem a fer xantatge quedant bé, com fer-nos valer. En definitiva, com quedar-nos amb un trosset del pastís”, diu una suposada funcionaria, la qual afegeix que el català és molt fàcil perquè la diferència amb el castellà és que s’han de geminar les eles.

El gag d’humor ha ferit alguns sectors polítics i socials, que ja estaven sensibilitzats perquè el febrer passat el programa va ironitzar amb una versió d’una ranxera de Rocío Durcal en què es deia que Catalunya “es només una província del regne d’Aragó”. Per exemple, el president de Catalunya Acció i impulsor del partit polític Força Catalunya, Santiago Espot, ha dit que es tracta d’un “atac ignominiós”. “Tot plegat és una mostra del caràcter xenòfob dels mitjans públics espanyols envers Catalunya, que no deixen escapar cap oportunitat per a manllevar la dignitat de la nostra nació”.

D’altra banda, a l’Aragó aquest programa ha rebut crítiques de procatalanistes per haver aprofitat una paròdia de la pel·lícula Los otros per denunciar que els polítics no volen acceptar que a la Franja es parla català i, en una altra, per haver defensat la llei de Llengües. Fins i tot, l’alcaldessa de La Muela, del PAR, imputada en una trama d’especulació immobiliària, es va querellar contra ells per l’esquetx Barbie Pinilla.

Ironia aragonesa o insult.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja