Marius Serra a Fraga: Cegallosa?

dijous 15 d’abril de 2010

Cegallosa?

La zona amb un percentatge més alt de catalanoparlants és fora de Catalunya. En diem la Franja de Ponent, tot i que aquesta denominació ja pressuposa un punt de vista. Són comarques que abasten les tres províncies aragoneses: la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca (Osca), el Matarranya i el Baix Aragó (Terol) i el Baix Aragó-Casp (Saragossa). Visito dos centres educatius a Tamarit i a Fraga, la major població franjolina. Tot i la nova llei de llengües, l’ensenyament del català és facultatiu i, tanmateix, s’hi apunten el noranta cinc per cent dels alumnes. Em reben de primera. Han treballat molts jocs lingüístics i han llegit fragments de Quiet, fins al punt que em canten “L’home estàtic” de Pau Riba canviant la paraula tristesa per peresa, tal i com vaig fer al llibre. També han resolt molts enigmàrius i n’han inventat. A l’Institut Baix Cinca de Fraga me’n plantegen un que no sóc capaç d’endevinar: “La llosa que no sap curar ni el millor oftalmòleg del Baix Cinca, de 9 lletres”. La resposta és el títol d’aquest article, una denominació fragatina de la boira baixa. Tot i el seu significat, mentre escampo la cegallosa trobo que és un mot prou transparent.

Màrius Serra. Avui. Dijous, 15 d’abril de 2010

Hotel Dilluns: Cegallosa?.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja