Enquesta per determinar els refranys més populars de la llengua catalana en les diferents zones dialectals.

El 3 de març (fa poc més d’un mes) iniciava la crida a la col·laboració per intentar determinar, a través d’enquestes transmeses per d’Internet i les xarxes socials i de contactes, quins són els 10 refranys catalans més populars a l’actualitat entre els parlants de les diferents zones dialectals.

La viralitat de la convocatòria ha fet que a hores d’ara més de 750 persones hi hagin participat i que sigui prop de la fita que em vaig imposar inicialment d’aconseguir un miler d’informants.

Us recordo les normes, poques i bàsiques, que demanava per participar en l’estudi:

1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.

2. Envieu-me aquesta llista al meu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-ho escrit enlloc per no condicionar les respostes d’altres persones que vulguin participar).

3. Indiqueu-me d’on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè jo pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.

Vull agrair la col·laboració desinteressada de molta gent a través del Facebook, el Twitter, els contactes del correu, la ràdio, llistes de distribució, blogs, fòrums, butlletins informatius i un llarg etcètera que no vull personalitzar amb noms per no oblidar-me ningú.

En aquests moments, amb un estudi de la procedència de les 600 primeres enquestes, m’interessa especialment fer arribar la crida a zones dialectals on de moment no tinc prou enquestes per poder oferir uns resultats propis. Perquè us feu una idea, el 77,33% de les enquestes rebudes (464 de les 600 inicials), són de l’àrea on es parla català oriental del Principat de Catalunya. La resposta en aquesta zona, per tant, és molt positiva, però ara cal intentar estendre la crida cap a les altres zones del domini lingüístic català on la crida no ha arribat amb tanta força.

Us animo a participar i a seguir difonent la iniciativa entre les persones que cregueu que poden estar interessades a participar-hi. Encara hi sou a temps!

La meva intenció inicial és seguir recollint dades durant uns mesos (potser fins a Sant Joan) i poder disposar del període d’estiu per aprofundir en l’estudi de les dades obtingudes.

Gràcies a tothom!

Adreces d’Interès:

– Convocatòria de l’estudi al blog Raons que rimen:

http://vpamies.blogspot.com/2010/03/top-ten-dels-refranys-catalans.html

– Logo de la campanya:

http://3.bp.blogspot.com/_hBIbib0WgJw/S5bKk_Xvs9I/AAAAAAAAF7M/TCuxTnZPcDE/S240/Refranys+LOGO+005.JPG

– Correu on enviar les enquestes: vpamies@gmail.com

– Primeres dades estadístiques sobre procedència de les enquestes rebudes:

http://vpamies.blogspot.com/2010/04/top-ten-dels-refranys-catalans.html

Víctor Pàmies

vpamies@gmail.com

http://refranys.com

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja