Convivència normal de les tres llengües a Moriello « Lo finestró del Gràcia

Convivència normal de les tres llengües a Moriello

Els actes programats de la Trobada “País de Tres Llengües”, dies 15 i 16 de maig a Moriello de Tou, organitzada per la Jubentú Aragonesista, van trancorrer tal com estava previst amb l’assistència d’un públic participatiu i força interessat en tots els actes. Destacats càrrecs de la CHA i militants actius no hi van mancà durant els dos dies.

Com era normal, atès l’indret on tenien lloc les culturals jornades, l’aragonès va estar la llengua més utilitzada. Per als assistents de parla catalana i castellana, va ser una bona ocasió d’escoltar la llengua pròpia del nord d’Aragó, quan millor parlada més suau i harmoniosa. Tant de bo que la Llei de Llengües serveixi per a la seua dignificació, i si més no, la seua real recuperació en el seu àmbit propi.

La xerrada  sobre el català va està a càrrec de José Miguel Gràcia que va parlar dels objectius, del funcionament i activitats d’ASCUMA, i de Tomàs Bosque que tractà alguns aspectes del català de la Franja. Tant un com l’altre parlaren en català i llegiren alguns dels seus poemes i cançons. El públic s’hi mostrà força satisfet.

Molt interessant la presentació d’una exposició d’enganxines, també les projeccions de les pel·lícules “Aguaviva” i “Por qué deixamos o nuestro lugar”. Per als més joves i no tan joves, música de “Sabotaje” i dels roockandroleros “Azero”. I per a tancar la festa jocs tradicionals a dojo i la ”Ronda de Boltaña”.

Tres llengües per engrandir un Aragó divers, tres llengües que expliquen el que és Aragó, tres llengües per a una convivència normal i enriquidora.

José Miguel Gràcia i Tomàs Bosque i les seues esposes, Maricarmen i Rosa m’han comentat que acabaren la tarda a l’Ainsa: plaça, museu, i passejada pels seus carrers sempre els recordaran.

Si teniu un  cap de setmana lliure, visiteu i passeu una nit a Moriello/Morillo: paga la pena.

Lluís Roig


Convivència normal de les tres llengües a Moriello « Lo finestró del Gràcia.