Viles i gents: Greenwich al Matarranya « Xarxes socials i llengües

Publicat a La Comarca el 11/6/2010

Lo Meridià de Greenwich és la línia imaginària que unix, de nord a sud, los dos pols de la Terra. És lo principal meridià perquè marque la longitud 0º. I és la línia oposada a l’Equador, que marque la direcció est–oest. Però a diferència dels paral•lels, que tenen una lògica física, lo Meridià 0º és arbitrari, i de fet no es va establir tal com lo coneixem actualment fins l’any 1851. En pocs anys gran part de la marina mercant ja l’utilitzave com a línia de referència. Però, per posar un exemple, França s’oposava i continuava utilitzant el Meridià de París.
Greenwich és un barri de Londres, i dona nom al Meridià 0º perquè hi està situat l’Observatori Reial de Greenwich, des d’on es va establir que començarien a mesurar-se els mapes. La línea és arbitrària, i podria passar per qualsevol puesto. Però el fet que s’haigue establit afecta bastant vida de les persones. Lo sistema horari es base en la variació horària a partir de l’hora 0 (UTC). També el canvi de dia ve marcat pel Meridià oposat a Greenwich. Se situe a l’altra banda de la terra en la Longitud 180º, que creuant el Pacífic establix que el canvi de d’hora comporta també l’inici d’un nou dia.
Però deixant de banda fets universals, allò realment important per a la humanitat és que el Meridià de Greenwich passe pel Matarranya. Evidentment, suposo que és broma. Però això té un potencial a explotar per a la comarca. Lo Meridià creue el Matarranya de nord a sud per Valljunquera, Fórnols, Ràfels, Mont-roig i Pena-roja. També més al nord passe pel Baix Matarranya, al terme de Maella, creuant la banda més a l’est del Pantà de Casp.
La línia passe molt a propet del túnel de Valdealgorfa de la Via Verda. Un tunel de 2,4km orientat pràcticament a la perfecció en direcció est-oest, i que gràcies a això és dels pocs túnels llargs que, dos vegades a l’any, són completament travessats per la llum del Sol. Continuant la línia cap al sud, la carretera N420, entre La Vall i Valdealgorfa, té una àrea de descans i un monolit que marquen lo Meridià 0º. També passe prop de Fórnols, i tant prop que hi ha la llegenda (rural) que diu que passe exactament pel mig de la plaça. També el turisme rural té la seua oportunitat de traure’n partit. La línia passa per les vinyes del Mas d’Aragonès (Pena-roja), recomanable per a fer-hi un mosset i descansar. I per a acabar de conjuntar fets, lo Meridià abandone la Comarca del Matarranya per la Cogulla. Menéndez Pidal situe aquí el Pinar de Tèvar, del Cantar del Mio Cid. Diuen que hi va perdre l’espasa el Cid, en una batalla contra Ramon Berenguer II. Si la trobeu, ja m’ho explicareu.

Greenwich al Matarranya

Viles i gents: Greenwich al Matarranya « Xarxes socials i llengües.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja