Catalunya i Aragó signen un protocol per promoure el català en l’ensenyament

20/06/2010 19:15
Sin título
Catalunya i Aragó signen un protocol per promoure el català en l’ensenyament
Redacció / Europa Press
El conseller d’Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, i la consellera del Departament d’Educació, Cultura i Esport d’Aragó, María Victoria Broto, han signat un protocol per a l’ensenyament del català des de l’etapa Primària fins a la universitària “atenent a la vinculació històrica, cultural i lingüística entre les dues comunitats”. El text, bàsicament una declaració de bones intencions, insisteix especialment en la voluntat de potenciar l’intercanvi i la cooperació en matèria lingüística entre les dues comunitats. Cal suposar que es refereix a potenciar l’ensenyament del català a Aragó, on hi ha un territori (La Franja de Ponent o la Franja Oriental, segons es coneix a Catalunya i a Aragó, respectivament) de parla catalana, però on el català és virtualment inexistent en l’ensenyament reglat. El protocol, però, porta especial cura de no especificar aquest punt.

Segons l’acord publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, tots dos departaments van manifestar el seu interès en la promoció de l’ensenyament de la llengua catalana i el desenvolupament de recursos pedagògics en català, així com a “contribuir activament” a la consecució d’aquest objectiu. El protocol de col·laboració, de tres anys de vigència, “promou l’ensenyament del català en l’educació”, de manera que ambdós departaments es comprometen a actuar coordinadament per iniciar intercanvis d’estudiants, inspectors i directors entre comunitats en estades professionals i lingüístiques.

D’entrada, es crearà un grup de treball per promoure, seguir i avaluar els projectes relacionats amb el protocol. A més, tots dos departaments facilitaran l’intercanvi de professors de català en comissió de serveis durant tot un curs escolar. Segons l’acord, tots dos departaments consideren que l’estudi recíproc de les llengües i les cultures “contribueix a la comprensió i la solidaritat de les persones”, i que la col·laboració en l’àmbit de l’ensenyament afavoreix la inserció dels joves en el món laboral.

Catalunya i Aragó signen un protocol per promoure el català en l’ensenyament.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja