Viles i gents: Calatravejant « Xarxes socials i llengües

Viles i gents: Calatravejant 23 juliol 23UTC 2010

Posted by xarxes in Franja, Matarranya, Pena-roja, personal.
trackback , edit post

Publicat a La Comarca el 23 de juliol de 2010

Viles i Gents

22 July, 2010

Calatravejant

N. Sorolla Categoria: Article Viles i Gents

A l’anterior Viles i Gents comentava que hi ha qui diu que l’espasa del Cid Campeador està a la Cogulla, prop dels termes de Pena-roja, Mont-roig i Herbers. I haig sentit comentar que hi ha un que la va trobar, però la té a casa perquè no vol notorietat. Siguen contemporànies o antigues, les llegendes s’alimenten i es reproduïxen com una metxa.
Lo que és ben cert, és que Desideri Lombarte coneixie bé lo territori del que parlave i tot allò que se n’havie escrit. Per això comente que “Pere II d’Aragó lliura als Calatraus el Pinar de Tèvar i uns molins i els senyala els límits al Pinar de Pere Eroles”. Pereroles si que el coneixem, i és per la documentació en època dels Calatravos que podem saber sobre l’espasa el Cid. Desideri coneixia bé eixa documentació, sobretot les actes que quedaven a la vila després de les visites dels Senyors de Calatrava. De tan que coneixie la relació entre poble i senyors se va atrevir a teatralitzar una visita dels Senyors de Calatrava. La va situar al segle XVI, una de les èpoques de les quals ell tenia més documentació. Un diàleg entre el poble, a qui la terra ben just donave per a sobreviure, i uns senyors que només exigien tributs. Un diàleg continu mentre visiten les joies arquitectòniques de Pena-roja. Desideri la va deixar escrita com un testimoni de l’època, mentre passejava la imaginació pels carrers, però suposo que mai haguera cregut que el proper dissabte 31 lo poble de Pena-roja repetirà la presentació per segona vegada, incloent fira d’oficis tradicionals, cena i concert dels Draps. A la salut de Desideri!

Viles i gents: Calatravejant « Xarxes socials i llengües.