El pacte del Matarranya

El pacte del Matarranya

Els governs català i aragonès fan oficial l’acord de reciprocitat que permet a les comarques de la Franja de Ponent rebre TV3 i els altres canals de la CCMA

El conseller Tresserras, el conseller aragonès Velasco i l’alcaldessa d’Arenys de Lladó, Maria Teresa Querol. Foto: D.M.

S’hi instal·laran 34 repetidors a la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

El conseller de Cultura de la Generalitat i el conseller de Presidència del govern d’Aragó, Joan Manuel Tresserras i Javier Velasco, van rubricar ahir a Arenys de Lledó, un petit poble de la comarca del Matarranya, l’acord de reciprocitat entre els canals de televisió públics de les dues administracions. L’acord garanteix que les emissions de TV3 i dels canals 33, 3/24 i Súper 3 arribin al conjunt de les comarques catalanoparlants administrades pel govern aragonès: el Matarranya, el Baix Cinca, la Llitera i la Ribagorça.

Per fer-ho possible, s’augmentarà la potència dels emissors d’Alpicat (Segrià) i el mont Caro (Baix Ebre) i s’instal·larà una xarxa de 34 repetidors que farà arribar el senyal al conjunt de les comarques de la Franja, amb una població de 80.000 habitants. El cost d’aquesta operació serà aproximadament de mig milió d’euros, que es repartirà entre les dues administracions. L’acord de moment no implica canvis en els continguts.

Aragón TV, a Tarragona

Al mateix temps, l’acord estableix que des dels emissors d’Alpicat i el mont Caro s’emeti el senyal de la televisió pública aragonesa, Aragón TV. Això farà que arribi el senyal a les comarques del pla de Lleida, on ja es rep, les terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Ciutats com ara Tarragona, Calafell, Torredembarra i el Vendrell veuran el senyal de la televisió d’Aragó, a més de les comarques de l’Ebre, on ja es rep el senyal. El govern aragonès volia que el senyal també donés cobertura a Salou, però aquesta zona turística es troba en una zona d’ombra de l’emissor del mont Caro i no rebrà el senyal.

TV3 ja arribava als principals municipis de la Franja en la televisió analògica, però amb el pas a la TDT es va perdre el senyal durant unes setmanes. Els dos governs van acordar llavors donar potència als emissors per solucionar-ho provisionalment, mentre negociaven l’acord que finalment es va signar ahir al Matarranya i que comporta posar repetidors a la Franja per garantir la qualitat del senyal. L’acord té una vigència de quatre anys.

Només falta el País Valencià

Amb la signatura d’ahir, el govern ha establert el 2010 acords amb governs i institucions que garanteixen l’arribada del senyal dels canals de TVC a la Catalunya del Nord (març) , Andorra (juny), les illes Balears (febrer) i la Franja (octubre). Només queda un territori de parla catalana on TVC no té la cobertura garantida: el País Valencià, on el govern de Camps lluita judicialment contra els repetidors instal·lats per entitats civils.

Avui+El Punt – Notícia: El pacte del Matarranya-315967.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja