Viles i Gents

11 October, 2010

José Antonio Labordeta, amic i company (I)

T. Bosque Categoria: Article Viles i Gents


Ens vam conèixer exactament el quatre de gener del setanta, a l’escenari del Teatre Principal de Saragossa, quan els dos anàvem a cantar al festival d’ATADES d’aquells nadals, patrocinat per l’empresa avícola PIGASA. Un teatre arrebotit de grangers, autoritats i altres convidats que aplaudien les actuacions: Manolito Royo, un còmic tant novell com nantros, Fernando Esteso que ja escomençave a ser conegut, Corita Viamonte acompanyada al piano per sa mare, el dúo d’Herminio Lafoz, i algú més que ara no recordo. I com l’escenari estave muntat per l’obra que representaven aquells dies Fernando Guillén i Gemma Cuervo, el dos artistes en la flor de la joventut, també van aprofitar per dir alguna cosa i promocionar la seua obra. El presentador, José Juan Chicón, un home que serie determinant en la celebració del Primer Encuentro de la Música Popular Aragonesa i després, perquè alguns gravarem discos i tinguerem una certa notorietat com a cantautors.
Als pocs dies, per iniciativa seua, ens vam tornar a trobar a Teruel, a la festa del Colegio San Pablo, on també va cantar J. Carbonell. Hi va haver vetllada a casa de Labordeta i a l’hora d’anar a dormir a mi em va tocar compartir habitació, a l’hotel Civera, en Federico Jiménez Losantos. També recordo que J. Sanchís Sinisterra l’ara famós autor teatral –¡Ay! Carmela– em va portar en lo seu doscavalls a l’autobús per tornar al poble.
Des d’aquells dies, vam tindre sempre una bona amistat. Els primers anys en molta intensitat dintre i fora dels escenaris; i després, quan tot lo que afectave als cantautors es va aturar i cada un va tindre que replantejar els seus projectes, ens vèiem molt de tard en tard, però sempre que mos trobàvem ere un goig parlar en ell i la Juana de lo que cada un portave entre mans, ja fore de política, els seus programes de TV o les penalitats meues volen muntar una gran Escola Popular de Música que, de sortir bé, haguere pogut portar el seu nom, que a ell li agradava la idea i ja ho teníem un poc parlat.

Viles i Gents :: José Antonio Labordeta, amic i company (I) :: October :: 2010.