El fracàs polític de l’anticatalanisme aragonès «

El fracàs polític de l’anticatalanisme aragonès

2 11 2010

S’ha anunciat la creació d’un nou partit polític anticatalanista a Aragó: La Voz Independiente de Aragón (L’VIA). La seua arrel està en la Plataforma No Hablamos Catalán. Concretament, en tot lo sector del PAR de Saragossa que en el seu moment va netejar la cara radical de la FACAO.

Inicien la seua campanya en una autoproclamació d’autenticitat. I denuncien els seus antics patrons (PAR) per pancatalanistes. Sí, com ho sentiu, Alfredo Boné pancatalanista del PAR per la seua llista electoral a Lleida:

El secretario general Boné (además de Diputado y Consejero de la DGA) del Partido Aragonés se convierte en pan-aragonesista haciendo listas en Lérida (Lleida) dando cobertura así al nefasto concepto de Paisos Catalans y llendo en contra del discurso de unión que transmitió durante el debate de la Ley de Lenguas.

Així, a part de l’anticatalanisme del PAR i el PP, lo nou partit se sume a l’odi al veí en una altra força extraparlamentària: el PCUA. Entre els principis d’este partit se diu que propugna que la cultura aragonesa debe ser aprendida para que no caiga en el olvido y evitar que la cultura catalana se apropie de una cultura “que no le pertenece”. Estos van arribar als 2.500 vots entre amics i coneguts. A Saragossa es necessita com a mínim 12.000 vots per a tenir representació.Per moments, cabia l’opció Lorenzo Pastor es presentara per UPyD, el que omplia més d’anticatalanisme una opció bén anunciada per alguns mitjans de comunicació estatals. Però finalment haurem de veure desaparéixer en l’extraparlamentarisme un dels principals anticatalanistes de Saragossa: Lorenzo Pastor.

L’VIA, lo nou partit en el qual es diluirà Pastor, es liderat per Jesús Fraile Martín, que ja va encapçalar el 2007 l’IEI a Sariñena (Agrupación Electoral Iniciativa Electoral Independiente). Un partit que encapçalava juntament amb Francisco Iván Sierra Muñoz, dedicat professionalment a cebar porcs. Tan exitosa empresa els va reportar als dos la tremenda suma de 79 vots i la darrera posició en les eleccions del seu poble. Però la gent en empenta mai tenen fracassos, i ja l’any 2009 Fraile formava part de les llistes de Ciudadanos per al Parlament europeu i Sierra formava part de les llistes al Senat pel Partido Socialdemocrata – Federación de los Independientes de Aragón (PSD-FIA). Cal recordar que l’activitat cívica de Fraile cal remuntarla a l’any 1982, quan va muntar l’Associació “Jóvenes Amigos de España“. Segurament que un dels seues principals maldecaps ja devien ser els “Enemigos de España”. Ara entendreu perquè el president de l’VIA proclama que tenen “una clara devoción por solucionar y prever los futuros problemas de todos y cada uno de los aragoneses.”. Si sou aragonesos i teniu problemes, ja sabeu a qui votar!

L’altre que també està embrancat en un projecte polític fracassat és Éctor (sic) Castro. Sabem per la premsa que el PAR presentarà una candidatura a Lleida. I també sabem que al fracàs postelectoral de l’opció lleidatana, caldrà sumar el fracàs estrepitòs que ha tingut l’opció de Barcelona abans de les eleccions.

Sin embargo, en los últimos momentos, los dirigentes del PAR habrían intentado doblar el golpe de efecto con otra candidatura algo más política: una lista en la provincia de Barcelona. Miembros del PAR han acudido estos días a los centros aragoneses de la capital catalana para buscar ‘voluntarios’ que completasen la lista. En los tablones de anuncios de ciertas casas aragonesas aún se pueden ver carteles ofreciendo cinco huecos en las papeletas, un detalle que sugiere cierta emergencia a la hora de confeccionarlas y que casi sobre la bocina ha malbaratado todos los esfuerzos por mantener la iniciativa en secreto.

El que no diu la premsa és el més interessant. Que el contacte a Barcelona és un tal Héctor. Quins Héctor militants del PAR coneixeu a Barcelona que puguen penjar en públic un paper per a oferir “cinco huecos en las papeletas” d’una candidatura que el PAR vol fins aquell moment sigue secreta? Pareix que l’anticatalanisme ajunta fracassos polítics contínuament :-)

mitjançantEl fracàs polític de l’anticatalanisme aragonès «.