Les opcions del diputat del PAR a Catalunya « Xarxes socials i llengües

Les opcions del diputat del PAR a Catalunya 2 novembre 02UTC 2010

Posted by xarxes in xarxes.
trackback , edit post

Lo PAR se presentarà a les eleccions catalanes. Una candidatura a les eleccions al Parlament de Catalunya per a la circumscripció de Lleida. Aprofiten les bones relaciones de veïnatge que caracteritzen els conservadors aragonesos, que els Béns de la Franja no s’exporten a Montsó i que el Noguera Ribagorçana és afluent del Segre. I sobretot aprofiten per a  “defensar els interessos dels 150.000 aragonesos que viuen a Catalunya”. Mig segle després que eixos aragonesos hagueren d’emigrar a Catalunya, lo PAR los pose com a cortina de fum per a tapar les dos grans raons de la candidatura: moure i remoure l’anticatalanisme a Aragó, i tapar la fuga de l’alcalde més important que tenen.

Però el que em movia a escriure este apunt era saber el preu d’un diputat a Lleida  i les opcions que té el PAR a traure’n un.

La circumscripció de Lleida té 15 diputats a repatir, que les darreres eleccions van ser per a CiU (7), PSC (3), ERC (3), PP (1) i ICV (1). Lo rader diputat va ser assignat per la regla d’Hont a CiU, en un preu de 10.417 vots. Si Lleida tinguera més diputats assignats, lo repartiment haguera sigut (en los vots que costava) per a PSC (10.024), CiU (9.115), PP (8.303), ERC (8.076)… i tantes altres reparticions. Tantes que és matemàticament impossible que la primera força extraparlamentària traguere diputat per Lleida. Una força gens aliena a Catalunya: Ciutadans, que tenia només 1.761 vots.

I ara fixem les dades sobre aragonesos a la circumscripció de Lleida. Que, evidentment, estan molt lluny dels 150.000 que visualitzen des del PAR. A la província hi ha 12.181 residents originaris d’Aragó. Evidentment ni tots voten, ni tots poden votar. A falta de dades sobre la distribució per edat d’esta població, els apliquem  l’índex de majoria d’edat de la província : 83%. Això deixa els aragonesos amb opcions de vot en els 10.091. I els apliquem la taxa d’abstenció registrada les darreres eleccions al Parlament: 41%. Los aragonesos que votarien a una candidatura quedarien en 5.953.

Tot lo que queda ara és la faena de José Ángel Biel, Alfredo Boné, i sobretot de l’equip d’assessors que els han aconsellat presentar-se a Catalunya, per a que eixos 5,953 aragonesos los voton únicament a ells. I que convénceguen a amics, coneguts i saludats per a arribar als 10.417 vots que se podria situar el darrer escó per a repartir. Lo grup mixt del Parlament català pot ser especialment interessant si el PAR s’afegix als escindits de Ciutadans, Anglada i la Carmen de Mairena. Però no tos cregau: lo més important que queda per resoldre és la gestió del multilingüisme dels regionalistes als mítings i grup mixt: poden triar entre català, llemosí o xapurriau.

Gran part de les inspiracions de l’apunt tenen un origen a les xarxes socials online. Sense elles, esta notícia haguera sigut més avorrida ;)

Les opcions del diputat del PAR a Catalunya « Xarxes socials i llengües.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja