Viles i Gents: Escena Humana… a les arenes per la Carmen

Viles i Gents

25 November, 2010

Escena Humana… a les arenes per la Carmen

M. Momblant Categoria: Article Viles i Gents, Lo Cresol


(Publicat al Diario de Teruel, el dissabte 20 de novembre del 2010)
Escena Humana… a les arenes per la Carmen

La punyent gran Romança de la Flor (La Fleur que tu m’avais jetée) d’aquesta obra mestre que és l’òpera Carmen que Georges Bizet composà al 1875 basant-se en la novel•la que prèviament Mérimée escrigué una trentena d’anys abans, és sens dubta una de les petites grans gemmes d’expressió humana que conté l’imaginari artístic, poètic i musical que ha estat capaç de generar-se des del mon occidental.
I en realitat, la referència al “mon occidental” és tot un dir… perquè, per exemple, pel filòsof alemany Friedeich Nietzsche, qui sembla que també s’escoltava incansablement aquesta ària -a banda de prefigurar Els Superhomes i fer trontollar el sistema de classes socials durant tot el segle XX amb les burdes interpretacions que mal destrament es van extreure de les seves teories – va voler al seu torn afalagar la bellesa de l’òpera tota, i als escrits per El cas Wagner del 1888 diu així: “Aquesta música és serena, però no té una serenitat francesa o alemanya. La seva serenitat és Africana”. Sí senyor. Això era la Península Ibèrica pels europeus: l’encapçalament d’Àfrica. O Àfrica en sí mateixa. Entès com a món exòtic i voluptuós, enfrontat al cartesianisme francès, cal, doncs, recordar que Les Cigarreres de L’Havanera del I primer acte, són un calc de la descripció que en Théophile Gautier ens fa arribar en el seu relat del Voyage en Espagne al 1845, qui entre d’altres cosses va quedar, per sobre de tot, corprès de les reminiscències àrabs de l’Andalusia, amb les seves dones i amb els seus colors i amb els seus toros… I fent-ne reconeixement popular d’aquesta font d’inspiració, Mérimée n’escriu la novel•la, ja que les notes de’n Goutier han estat les responsables d’haver creat aquest misticisme folklòric per a la estrangeria de Pirineus a munt. Per tant, com és sabut, Carmen no és la immersió d’un món vist des de dins, sinó la visió dels francesos sobre Espanya. Llicencies de l’art, podríem al•legar… Admetrem que cada vegada és més i més diluït aquest llastre que encara ens precedeix, no el fet de ser Africans – que potser fora tan de bo-, sinó la projecció que se n’ha derivat, generalitzant el caràcter espanyol que encara persisteix.
I amb tot, quants de nosaltres, realment, desitjaríem haver pogut virar aquest angle d’apreciacions en detriment d’haver-nos deixat perdre el plaer de gaudir avui d’aquesta Carmen…?
Que contradictòria que pot arribar a ser la nostra escena humana…!

Marta Momblant Ribas

Viles i Gents.