Alt i Baix Matarranya + Terra Alta: Es constitueix l’associació que lidera el projecte de creació dels camins naturals de rius al Matarranya | Comarques Nord

Es constitueix l’associació que lidera el projecte de creació dels camins naturals de rius al Matarranyacomarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 7 de gener de 2011

Pas endavant per a la creació dels camins naturals del riu Matarranya i l’Algars. L’última setmana de 2010 se va procedir a la constitució de l’Associació Matarranya-Algars, entitat que lidere este ambiciós projecte que pretén fer un recorregut natural per la ribera d’estos dos rius i fomentar així el patrimoni mediambiental del nostre territori.

A l’associació estaran representats los 10 municipis de la comarca per on passen estos dos rius, com són Beseit, Valderrobres, la Torre del Compte, la Vall del Tormo, La Freixneda, Queretes, Calaceit, Massalió, Lledó i Arenys de Lledó, a més de Maella, Fabara, Nonasp, Faió, Batea, Caseres, Horta de Sant Joan i Arnes.

Ara només faltaria regular l’associació a nivell administratiu, un procés més llarg de l’habitual perquè l’entitat està integrada per municipis de diferents províncies. A més, en estos moments està fet l’estudi de viabilitat previ, un tràmit que ha comptat amb la participació de tots los ajuntaments interessats. Per tant, lo projecte dels camins naturals del Matarranya i l’Algars podrie començar a redactar-se a partir del mes de febrer i, en funció del pressupost, podrie començar a executar-se a finals d’este 2011.

Alberto Moragrega, alcalde de Beseit, va destacar que “los camins naturals són un tipus de camí impulsat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí”, i que el més conegut d’ells és lo Camí de l’Ebre, convertit en GR-99, que va des de Fontibre al Delta de l’Ebre. Paral·lelament, trobaríem camins naturals de rius secundaris, com ara el del Matarranya-Algars, que recorrerà les riberes dels dos rius i anirà a buscar el GR-99 a la desembocadura del riu Matarranya a Faió.

La creació del camí natural dels rius Matarranya-Algars permetrà fer un recorregut de més de 200 quilòmetres des del naixement del Matarranya a Beseit fins a Faió, i enllaçar a l’Ermita de les Dos Aigües de Nonasp amb lo riu Algars, per pujar fins al seu naixement, també als Ports. Amb este projecte, se pretén adaptar tota la ribera dels rius a l’oci del cavall, la bicicleta i el passeig i també, en la mesura de lo possible, homologar el recorregut com a GR.

De fet, Moragrega va destacar que la creació d’este camí natural s’adapte a “la tendència que se té de visitar les poblacions d’una altra manera que no sigue el cotxe”, i que en este sentit “fer un camí natural pel riu és una cosa molt potent”. A la vegada, la creació d’este camí adaptat al turisme no afectarà al trànsit de vehicles a motor, tot i que aprofitarà alguns trams i pistes que utilitzen los cotxes i tractors per a accedir a masies o instal·lacions agràries.

Lo projecte contemple una important inversió en la senyalització del recorregut, si bé també tindrà obres “més espectaculars” com salvar els passos de carretera a Arnes i Caseres. A més de la creació del camí natural, l’associació també se centrarà en la edició d’una guia turística i la gestió d’una plana web on s’informarà d’este projecte, dels pobles que recorrerà i de la riquesa natural, històrica i patrimonial que se pot visitar al llarg del seu recorregut.

Es constitueix l’associació que lidera el projecte de creació dels camins naturals de rius al Matarranya | Comarques Nord.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja