4a trobada d’autors ebrencs al Matarranya

La 4a TROBADA D’AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA presentarà un recull de relats sobre personatges

El proper diumenge 2 d’agost tindrà lloc a la població de Fondespatla (El Matarranya) la Trobada d’Autors Ebrencs al Matarranya, que aquest any arriba ja a la 4a edició i tindrà com a centre d’interès els personatges: reals, llegendaris, quotidians o il·lustres. Sobre aquest tema, s’ha publicat un llibre de relats breus, editat per Aeditors i Serret Llibres, en el qual han participat 28 escriptors que han respost a una crida realitzada per internet i que amb el títol de Galeria ebrenca serà un dels actes centrals de la Jornada que aplegarà uns 70 escriptors del tram sud de la conca de l’Ebre, entre els quals cal destacar la participació del periodista i crític literari Víctor Amela, l’escriptor i assagista Xavier Garcia i de Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner.

La jornada està  coorganitzada per l’Associació Cultural del Matarranya, l’Ajuntament de Fondespatla, l’associació ACHA de Fondespatla i la Llibreria Serret de Vall-de-roures, on s’iniciaran els actes a les 12 h amb una concentració d’autors i signatura dels llibres que es presentaran. A migdia hi ha previst un dinar literari a Fondespatla on continuaran un intens programa fins a les 22 h. Entre les activitats vinculades al tema dels personatges, a més del recull de relats breus, cal destacar la taula rodona i la presentació de diversos llibres i projectes al voltant del tema de la Trobada, com el Centro de Interpretación de Braulio Foz a Fórnols, l’escriptor aragonès més important del s. XVIII i que va crear el personatge de Pedro Saputo. A més, també es presentarà el Premi Guillem Nicolau 2009 que és l’únic premi literari en català que atorga el Govern d’Aragó i el recull de poesia: Pa de casa realitzat a través del Serret blog. Com a novetat, aquest any s’inaugural’apartat “Experimentàlia”, en el qual es presentaen experiències d’innovació en la creació literària i la utilització de les noves tecnologies, com per exemple la novel·la col·lectiva escrita a 8 mans i promoguda pel Serret Blog, o els Jocs literaris de Jesús Ma Tibau.

L’objectiu principal d’aquesta Trobada és fer del Matarranya un punt de trobada d’escriptors i de foment de la literatura ebrenca. Però alhora, és també una magnífica plataforma per a la difusió dels valors culturals i paisatgístics de la comarca i un motiu més per atraure el turisme cultural en aquests dies de vacances.

El recull de relats que Aeditors i Llibreria Serret han editat amb motiu de la Jornada i que, com s’ha dit en aquesta edició s’ha dedicat als personatge, vol donar la possibilitat de difusió de personatges del territori que no l’han tinguda en volum propi fins el moment i difondre d’una manera novel·lada la personalitat de personatges ja coneguts del territori. A la vegada, és també una magnífica eina per fomentar l’edició i difusió de textos d’autors vinculats amb el territori, tant dels consagrats com dels que comencen. . A més, el projecte vol fomentar la normalització de la llengua catalana a l’Aragó catalanoparlant on la llengua materna encara no és llengua oficial.

L’elecció de Fondespatla per a acollir esta trobada no és un fet casual ja que aquesta població fa temps que treballa pel foment cultural com a part del seu desenvolupament; com ho demostren el projecte municipal de “la aldea cultural” o l’organització de campaments musicals i de camps de treball d’arqueologia a l’estiu.

L’alta participació que s’espera durant la trobada i el nombre de presentacions de publicacions i d’activitats que hi tindran lloc, mostren el dinamisme cultural i literari de les Terres de l’Ebre i el Matarranya. L’activitat del proper diumenge ve a complementar les altres dos trobades literàries al llarg de l’any: la fira del llibre Ebrenc, que s’organitza a Móra la Nova al mes de juny; i la Fira Literària de l’EMD Jesús, per Sant Jordi; i les Jornades Litèraries que es fan  a Amposta al mes de novembre.

La idea de la trobada va sorgir ara fa tres anys per iniciativa d’una empresa privada de la zona dedicada a l’àmbit cultural, la llibreria Serret de Vall-de-roures, a qui el seu dinamisme i empemta per la cultura del territori l’ha fet mereixedor del Premi Nacional de Foment del Català que atorga la Generalitat de Catalunya.

El finançament de l’acte es basa en la idea que tothom que hi participa ho fa de forma altruista i per a costejar la resta de despeses es compta amb alguns ajuts per part de l’Institut Ramon Muntaner, la Comarca del Matarraña/Matarranya, la Caja Rural de Teruel i la Diputación de Teruel.

PROGRAMA

4a Trobada d’autors ebrencs al Matarranya

Fondespatla, 2 d’agost de 2009

“Galeria ebrenca”

Personatges de l’Ebre i el Matarranya

PROGRAMA

Vall-de-roures

12 h. Concentració  dels autors participants i signatura dels llibres que es presentaran. Lloc: Llibreria Serret

Fondespala

14 h. Dinar literari (*). Al Frontó

En el transcurs del dinar es llegiran fragments del relats de: Galeria ebrenca amb comentaris dels autors

16,30 h. Presentació de la Trobada. A l’Ermita de Sant Miquel

A càrrec de Carmen Agud, alcaldessa de Fondespala; José Miguel Gràcia, president de l’Associació Cultural del Matarranya, Octavio Serret, llibreter i coorganitzador de la jornada i Asun Albesa, membre de la Junta de l’Associació cultural de Fondespata ACHA.

Taller d’escriptura: Experimentàlia

A l’ombra d’una pineda i davant la immensitat del paisatge matarranyenc, aprofitarem l’hora tonta de la migdiada per a relaxar-nos amb Experimentàlies sobre la creació literària:

-La novel·la col·lectiva del Serret bloc

-Els Jocs literaris per internet de Jesús Ma Tibau

17,30 h. Presentació del projecte: “Paisatge i formes de vida a través de la literatura”, a càrrec de Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner

Taula Rodona: “Galeria ebrenca. Personatges de l’Ebre i el Matarranya en la literatura”. Moderada per Pepa Nogués i amb la intervenció de:

-Josep Igual, autor de Retrats de butxaca

-Xavier Garcia, autor d’Homenots del Sud

-Núria Menasanch, autora d’Elles

Xerrada introductòria “De Braulio Foz a Desideri Lombarte”, a càrrec de Víctor Amela

En acabar, s’oferirà un berenar amb refresc tradicional

19 h. Presentació  de llibres, a la sala Multiusos

Presentació  del premi literari Guillem Nicolau 2009 (atorgat pel Govern d’Aragó) a càrrec de José Miguel Gràcia i l’autor guanyador, Juli Micolau

Presentació  del recull amb motiu de la Trobada d’autors 2009: Galeria ebrenca. A càrrec de Cinta Arasa i Víctor Amela

Presentació  del recull de poesia: Lletres de Casa. Antologia de poetes ebrencs al Serret blog, editat per March Editor, a càrrec de Carles Sancho de l’Associació Cultural del Matarranya

Presentació  de Los follets del Matarranya, editat per March Editor, pel seu traductor al català, Antoni Bengochea.

20 h. Comunicació  sobre l’escriptor destacat de la Jornada :

“Braulio Foz, les seues arrels matarranyenques i el seu personatge de Pedro Saputo”, oferta pel Centro de Interpretación de Braulio Foz (Ajuntament de Fórnols). S’acompanyarà d’una projecció audiovisual.

20,30 h. Actuació poètico-musical del Duo Recapte amb textos d’autors del Matarranya i la Franja.

(*) Tiquet dinar: 15 €. Cal inscriure-s’hi abans del 29 de juliol

Més informació:

www.serretllibres.com/autorsebrencs

Ajuntament de Fondespala o www.fondespala.com

www.franja.tk

Associació Cultural del Matarranya (tel. 978 851521–628697751)

Organitzen:

Associació Cultural del Matarranya

Llibreria Serret

ACHA

Ayuntamiento de Fuentespalda

Col·laboren:

Institut Ramon Muntaner

Diputación de Teruel

Comarca del Matarraña/Matarranya

Caja Rural de Teruel

Aeditors