El denigrant estatus de la llengua catalana a l’IES de Vall-de-roures (1)

El denigrant estatus de la llengua catalana a l’IES de Vall-de-roures

per la Mercè Gimeno Giner el dijous, 3 / març / 2011 a les 22:41

L’Institut de Vall-de-roures és l’únic centre de Secundària de la Franja, incloent els centres concertats, on el català no s’ensenya dintre del currículum ordinari de l’Educació Secundària Obligatòria, ni que siga com a assignatura optativa.

 

El curs passat s’hi va oferir, després de pressions diverses per part de les AMPAs i fins i tot de la Direcció Provincial, l’ensenyament del català. En una reunió adreçada a les Associacions de Mares i Pares i als Ajuntaments, el director ens va informar que l’assignatura s’oferiria fora de l’horari escolar, i encara gràcies! Ens vam haver de sentir que què més volíem, que també es podria estudiar en l’Escola d’Idiomes que començava les seues classes el curs passat en les intal·lacions de l’Institut i que ja n’estaven una mica tips que les minories estiguéssem constantment fent de ploramiques i intentar imposar-nos a la majoria.

 

De moment, només oferien l’assignatura als alumnes de 1r d’ESO que la volguessen cursar els quals s’haurien de quedar un dia a la setmana per la tarda, després que s’acabés l’horari lectiu. Els alumnes de 2n, 3r i 4t es quedarien sense català. Se li va explicar que en els altres centres de la Franja ja feia molts anys que s’impartia l’assignatura de català dintre de l’horari, però no va voler atendre a raons. Segons ell, això és una cosa totalment impossible. Les úniques assignatures optatives que es poden fer a l’Aragó són reforços de llengua i matemàtiques (per als alumnes amb dificultats d’aprenentatge) i francès per als espavilats.

 

Avui, 3 de març, l’IES Matarraña ha repartit un imprès als alumnes de sext per apuntar-se a l’assignatura de català el curs vinent a 1r d’ESO (vegeu la imatge adjunta i pareu esment al to). S’hi diu que l’assignatura s’imparteix per un Conveni Generalitat-DGA, cosa que no s’entén i menys ara que tindrem fins i tot un Acadèmia de la llengua independent de l’Institut d’Estudis Catalans. A més es recorda que “es una assignatura optativa que se añadirá a la carga lectiva del curso correspondiente (no convalidable)”. Això últim tampoc s’entén, però segur que no animarà gaire els adolescents futurs alumnes a apuntar-se a aquesta assignatura que s’ofereix tan atractivament.

 

És increïble que en la institució cultural més important que té el Matarranya la llengua pròpia de la comarca tinga aquesta tractament; siga ignorada i menystinguda d’aquesta manera, gairebé igual que en l’escola franquista a què vam anar els més grans.

 

En totes les escoles adscrites a l’IES Matarraña ofereixen l’assignatura de català als seus alumnes dintre de l’horari lectiu, tot i que com a assignatura optativa. Gran part dels alumnes de Primària estudien català, però, quan arriben a l’institut han de quedar-se a la tarda un dia a la setmana, fora de l’horari lectiu, per continuar els estudis de la seua llengua.

 

Després de 26 anys d’introducció de l’ensenyament del català a l’Aragó, això és el que hem avançat.

 

 

 

El denigrant estatus de la llengua catalana a l’IES de Vall-de-roures (1).

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja