El Punt – Notícia: Autoestima lingüística a la Franja-382414

Llengua
Jornades a Fraga

Autoestima lingüística a la Franja

El filòsof Josep Maria Terricabras defensa des de Fraga que una llengua necessita “espais de poder” que ara no té el català allà on es parla

Jordi Bilbeny denuncia la lluita històrica contra la consciència lingüística i nacional

Una de les conferències impartides ahir al Palau Montcada de Fraga. S’hi va llegir un manifest a favor de la recepció de TV3 al País Valencià. Foto: D.M.

Fraga serà l’escenari aquest cap de setmana de les Jornades per la Dignificació Lingüística, promogudes per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, amb la col·laboració del Casal Jaume I de Fraga, la revista d’història local Fogaril i calaixera i la secció d’Òmnium a les terres de Lleida. El nucli de les jornades va tenir lloc ahir al matí, en una sessió en què el filòsof Josep Maria Terricabres, el psicòleg Quim Gibert i l’historiador Jordi Bilbeny van mostrar els seus arguments al voltant del punt central de la trobada: com es pot promoure l’autoestima dels parlants, i això en un context com el de la Franja de Ponent, on la llengua pròpia no és oficial i es troba desplaçada dels llocs oficials, de l’ensenyament (excepte dues hores setmanals optatives) i de la pràctica totalitat dels mitjans de comunicació (llevat de petites revistes locals i de la recepció de TV3).

Josep Maria Terricabras va defensar que la llengua necessita “espais de poder” per tal que els seus parlants puguin tenir autoestima envers la seva pròpia cultura i no se sentin “ciutadans de segona”, una qüestió “necessària no per catalanisme sinó per democràcia”. L’historiador Jordi Bilbeny, al seu torn, va plantejar que la consciència lingüística i nacional dels catalans ha estat històricament perseguida i va citar com a exemple la segregació de les comarques de la Franja, primer administrativament i ara també en l’àmbit diocesà. L’ànima de les jornades, el psicòleg Quim Gibert, arenyenc resident actualment a Fraga, va acusar el govern d’Aragó de ser “còmplice” de la situació de decadència i diglòssia del català en aquestes comarques.

El Punt – Notícia: Autoestima lingüística a la Franja-382414.