Catalanisme a la Franja

Catalanisme a la Franja

CDF, partit associat a CDC, es presenta a Fraga i prepara candidatures a les cinc comarques de la Franja

ERC es presenta a Calaceit amb un grup local associat

Paco Tejero, candidat de CDF a Fraga i, a l’esquerra, la secretària d’organització, Marta Canales Foto: D.M.

Convergència Democràtica de la Franja (CDF), partit creat fa dos anys a Fraga a partir d’un nucli local amb representació a l’Ajuntament fragatí, Alternativa Cívica, es presenta a les eleccions a Fraga i preveu anunciar aquest mes altres candidatures a les cinc comarques de la Franja. A més de Fraga, CDF té un nucli emergent de militants a la Ribagorça, a través de l’historiador i activista cultural Carles Barrull i de les estretes relacions que manté amb gent de la comarca l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, amb orígens a Areny
de Noguera (Ribagorça) i amb segona residència a la zona.

CDF és el primer intent d’articular un partit polític d’inspiració catalanista a la Franja de Ponent. Fins ara han existit iniciatives de caràcter local (l’Entesa per Calaceit, o la mateixa Alternativa Cívica de Fraga), polítics que dintre d’altres partits han defensat posicions favorables a la catalanitat de la Franja (Jaume Baron, d’IU i exalcalde de Mequinensa, va ser el primer alcalde que va defensar l’oficialitat del català) i l’activisme cultural a través d’entitats com ara la Institució Cultural de la Franja de Ponent (actualment en hores baixes i amb problemes econòmics que l’han deixat sense seu física), l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Institut d’Estudis de la Ribagorça i l’Associació Cultural del Matarranya.

En conjunt, CDF té uns cinquanta militants. El secretari general de CDC, Felip Puig, va apadrinar el nou partit en la seva fundació, tot i que orgànicament CDF és un partit independent amb estatuts, logotip i sigla propis. Això sí: Marta Canales, la secretària general de CDF, va anar a les llistes europees de CiU.

A Fraga, CDF presenta com a cap de llista un veterà polític local, Paco Tejero. Va ser en el govern de la ciutat durant 16 anys, amb el PSOE, i va ser el primer president del Consell Comarcal del Baix Cinca, entre el 1999 i el 2003. És membre fundador de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. Aspira a entrar al consistori com ho va fer Alternativa Cívica fa quatre anys, i si és possible ser un partit clau en la formació de majories. La rehabilitació del nucli històric, la situació del barri de Miralsot, l’alliberament del peatge de l’AP-2, l’oposició a la tèrmica de Mequinensa i a la macrociutat de casinos Gran Scala són l’eix del programa de la formació. CDF també és un dels grups més actius en contra de la MAT de Ponent.

D’altra banda, a Calaceit ERC es presenta a través de l’Entesa per Calaceit. El seu cap de llista, Paulí Fontoba, milita a ERC i aquest mandat ja ha estat regidor al municipi, des d’on ha defensat actuacions a favor de la recepció de TV3 al Matarranya, l’oficialitat del català i un estatus polític especial per a les comarques de la Franja.

Avui+ – Notícia: Catalanisme a la Franja-382598.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja