Sobre documents històrics de Fòrnols

BENEFICIS COL.LATERALS


Lo dia vuit de febrer, Toni Losantos publicava un article, a la secció Metrópolis del Diario de Teruel, que titulava Guerra en el papel. Afortunadament, guerra metafòrica entre dos bàndols d’ escriptors de llibres sobre la Guerra Civil. Uns, coberts pels beneficis del manà caigut del cel de “La Amarga Memoria” i altres que hem eixit, a pit descobert, per a posar punts sobre algunes is mal puntuades pels primers.

Lo dia nou del mateix mes, a Metrópolis, eixe periodista fae menció dels meus llibres La casa del Sabinet. Historia de una familia de derechas i La Caverna. Sociedad Secreta acompanyada d’ un comentari entre compassiu i desdenyós : L’ Aragó es tan dependent del oficialisme que anar per lliure es una extravagancia, una simpàtica forma de suïcidi.

Les guerres de verdat generen danys col.laterals que es tornen en beneficis quan la guerra es produix en el paper. I alguns d’eixos beneficis es lo que volia comentar avui i donar-ne noticia.

A La casa del Sabinet (capítol -7- Pillaje) jo comentava la desaparició del Ajuntament de Fórnols, a l’ any 1936, d’ un document original de gran valor històric el: Sumario del proceso de propiedad Juratorum de Peñarroya et Fórnoles. Un llibre editat a Saragossa a l’ any 1612, enquadernat en pergamí, que arreplega tota la documentació del plet que van mantindre, durant varies dècades, les viles de Penarroja i Fórnols i una sentencia, en la firma original del rei Felip III, donant la raó als fornolencs. Les al.legacions dels advocats, basades en documents medievals, donen les referències exactes per a seguir les fites de tota la historia de Fórnols des de l’ època de la reconquesta i repoblació de la vila. Però no sols comentava la desaparició del document, si no que denunciava públicament la apropiació, al meu entendre indeguda, per que el document estava en possessió del net d’un conegut anarquista de Fórnols, actualment resident a Barcelona.

Al cap d’un temps de la publicació del meu llibre, lo net del anarquista va anar a veure al alcalde de Fórnols, l’hi va comunicar que tenia un document molt important per a la historia de la vila i que havia decidit regalar-lo al Ajuntament. Que el tenia a Barcelona i l’ entregaria a la seua pròxima visita a la vila. I així ho ha fet, de manera que fa aproximadament un mes, Fórnols ha recuperat el testimoni documental mes important de la seua historia. Per això, tota la vila, i jo el primer, estem agraïts al donant, per que el document se va salvar de la destrucció i ara ha tornat a formar part del patrimoni històric de Fórnols.

Quan jo estava escrivint lo llibre, i havia donat a llegir l’esborrador per a tantejar la futura acceptació o rebuig per la gent de la vila, va aparèixer un altre document molt interessant, també enquadernat en pergamí. Se titula: Libro de las aciendas de los vezinos y terratenientes de la Villa de Fórnoles. Hecho este Año de 1.738. Es un catàleg de caràcter cadastral, que arreplega una descripció, casa per casa, de totes les finques de la seua propietat. Una autèntica joia per a conèixer la toponímia i la antroponímia del terme i la vila de Fórnols que, per cert, ha variat molt poc en los raders tres cents anys. Eixe document, del que jo desconeixia la existència, lo va entregar al alcalde, espontàniament sense cap pressió, un altre descendent d’anarquistes, que el va trobar abandonat al fondo d’ un baul a casa seua. Actuació noble i responsable, digna d’ admirar i aplaudir.

I per la banda de la “Amarga Memoria”, també ‘n-hi ha beneficis col.laterals. A part de la promoció gratuïta del seus llibres i les suculentes subvencions, que paguem entre tots; un altre benefici molt mes digne i just: que puguen identificar i recuperar les despulles dels seus parents, víctimes d’ una violència que mai s’hauria d’ haver produït, que puguen enterrar-los dignament i que tinguen un lloc concret a on poder-los plorar.

I un desig. Que en el futur, totes les guerres siguen en el paper, mai més en armes a la ma.

Pedro J. Bel

Barcelona abril de 2011

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja