Més de 300 persones participen enguany al Franja Rock | Comarques Nordcomarquesnord.cat, Pena-roja
» dilluns, 16 de maig de 2011

Lo passat dissabte 14 de maig, Pena-roja va ser el nexe d’unió de la música tradicional i moderna que es fa al Matarranya i a les comarques veïnes. L’onzena edició del festival Franja Rock va estar precedit per una trobada de dolçainers que este 2011 va comptar “amb la participació d’onze grups de música tradicional, incloent als del poble, lo que demostre la bona salut de la festa”, va apuntar Mario Blanch, membre de l’Associació de Jóvens de Pena-roja, entitat organitzadora de la festa. Al llarg de la jornada, desenes de persones van seguir la trobada de gaiters i de dolçainers i el posterior concert de rock en una edició que l’organització va qualificar de “molt bona”. Al Saló Cultural van entrar enguany més de 300 persones.

La cara amarga de la festa va ser la trobada de dolçainers, que va quedar deslluïda per la forta pluja que va caure durant tota la tarde d’aquell dissabte al Matarranya. Pena-roja no va ser una excepció, i la presència de precipitacions van ser suficients com perquè es decidís convocar la trobada a la zona esportiva del poble. “És una llàstima perquè no és lo mateix fer la trobada pels carrers del poble que a un lloc menut com és lo frontó”, va remarcar Blanch. Tot i això, i després de fer dos exhibicions del seu repertori, los grups que enguany van participar a la trobada van intentar fer una volta exprés pel poble. Als deu minuts, però, va tornar a ploure i molts dels dolçainers i dels tabalers van decidir retirar els seus instruments. Tot i això, la trobada se va celebrar i la gent s’ho passar d’allò més bé.

Durant la nit, i després del sopar popular al pavelló esportiu, lo rock va prendre el protagonisme a la festa en una edició del Franja Rock que va destacar per la gran varietat d’estils musicals i per l’alta presència d’assistents. De fet, des de l’organització van destacar que va ser un dels anys on ha vingut més gent, i van fer èmfasi en que no només va participar gent jove, “sinó que molts adults del poble se van fer la festa seua i van baixar a escoltar música en directe, sobretot als dos primers grups”, va afegir Blanch. Lo concert lo va obrir la rumba dels Trast, de Barcelona, a qui va seguir el punk-core amb dolçaina dels matarranyencs Los Draps. Los següents en actuar van ser Termofrigidus, grup de València però amb descendència de Fórnols. La nit la van tancar els tarragonins Extracto de Lúpulo.

Des de l’Associació de Jóvens de Pena-roja van destacar que el col·lectiu segueix animat per a fer noves edicions de la festa, tant del Franja Rock com de la trobada de dolçainers. De fet, Pena-roja, de la mateixa forma que Massalió, s’ha convertit en una cita més d’este circuit de trobades de gaiters i tabalers que se fan a la primavera al llarg del Matarranya, lo Baix Aragó, la Terra Alta i el Baix Ebre. Este circuit intercomarcal està generant cada vegada més acceptació i participació, tant de músics com d’amants de la festa tradicional.

mitjançantMés de 300 persones participen enguany al Franja Rock | Comarques Nord.