Entrevista amb el senyor Isidor Marí « Lo finestró del Gràcia

Entrevista amb el senyor Isidor Marí

A primers de juliol, la revista Temps de Franja publicarà una entrevista —de recomenada lectura— amb el senyor Isidor Marí, director de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Us avanço unes fotografies fetes durant la conversa que vaig mantenir amb el senyor Marí a la seu de l’IEC.

Isidor Marí Mayans (Eivissa, 1949), llicenciat en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, va estar professor de la Facultat de Filosofia i Lletres a les Illes Balears (1972-1980), on dirigí el departament de Llengua Catalana. En el transcurs dels anys, el seu interès passà de la cultura popular a la sociolingüística. Del 1980 al 1996 treballà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a cap de servei d’Assessorament Lingüístic i com a sotsdirector general de Política Lingüística. Des de 1989 és membre de la Secció Filològica de l’IEC i l’any 2007 va rebre el Premi La Lupa d’Or de l’Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana. El 2010 és elegit president de la Secció Filològica de l’IEC.

Cal fer esment també a la seua important faceta com a músic. Ha actuat en solitari i com a component dels grups “Isidor i Joan”, “Uc” i “Falsterbo Marí”.

Entre les seues obres destacarem: L’estandardització de la llengua catalana (1981), La nostra pròpia veu (1984), El debat autonòmic a les Illes durant la Segona República (1991), Un horitzó per a la llengua (1992), Conocer la lengua y la cultura catalanas (1993), Plurilingüisme europeu i llengua catalana (1998), La cultura en Eivissa i Formentera (2001) i nombroses obres col·lectives de1983 fins a 2006.

La seua discografia es compon: amb el grup “Uc”, Cançons d’Evissa, En aquesta illa tan pobra, Una ala sobre el mar i Toc i repicó. Amb “Falsterbo Marí”, Salta un ocell i Cor de crom, i en solitari, Ansa per ansa.

L’Institut d’Estudis Catalans es troba ubicat a l’antiga Casa de Convalescència, un edifici del segle XVII construït gràcies a la generositat de Pau Ferran. Situat a l’esquerra de la Rambla, al cor del Raval de Barcelona, forma part del gran conjunt sanitari integrat per l’antic Hospital de la Santa Creu, que també comparteixen l’actual Biblioteca de Catalunya i el Col·legi de Cirurgia, posteriorment, Facultat de Medicina i ara seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

José Miguel Gràcia

Entrevista amb el senyor Isidor Marí « Lo finestró del Gràcia.