Sol·liciten que Fraga sigui integrada a la xarxa RRICAA per a controlar la contaminació atmosfèrica | Ecologistas en Acción del Bajo Cinca (Baíx Cinca)

Sollicita que Fraga sigui integrada a la xarxa RRICAA per a controlar la contaminació atmosfèrica Baix Cinca 2 de juliol [Castellano

]

Ecologistes en Acció del Baix Cinca ha sollicitat a l’Ajuntament de Fraga i al Departament de Medi Ambient del Govern d’Aragó que s’inicien els tràmits necessaris per a instal•lar a Fraga una estació de control de la contaminació, integrada en la RRICAA (Xarxa Regional d’Inmisió de Contaminants Atmosfèrics d’Aragó), a fi de determinar la qualitat de l’aire que es respira a la comarca i establir, si és procedent, mesures de protecció ambiental per a salvaguardar la salut de la població.

Ecologistes en Acció considera que les condicions geogràfiques i climatològiques de la comarca són favorables als episodis de contaminació. Entre aquestes condicions adverses estan les freqüents boires hivernals, en la que els contaminants queden estroncats, o bé els encaixaments del vent a la vall que porta contaminants d’alguns pols industrials de l’Ebre.

Així mateix es destaca que els condicions meteorològiques habituals a l’estiu són favorables a la contaminació per ozó troposfèric (de les parts baixes de l’atmosfera) i que és d’esperar, com ja passa en bona part d’Aragó i el sud d’Europa, que a la comarca del Baix Cinca els nivells d’aquest contaminant siguin apreciables.

Com a dades que justifiquen la petició, Ecologistes en Acció recorda que les estacions de mesura més pròximes a Fraga, Montsó a 45 km, Bujaraloz a 42 km de distància i Els Torms (Lleida), a 34 km, mostren contaminació per ozó i que els estudis ambientals efectuats a Mequinensa amb motiu del projecte de central tèrmica, encara que incomplets, mostren, a més de contaminació per ozó, contaminació per partícules (PM10). En el cas de les PM10 es van trobar 17 superacions dels màxims legals en tan sols 83 dies mesurats de l’any 2007, quan les normes ambientals estableixen que no han de superar-se les 35 superacions dels 50 microgramos/m3 en el període d’un any.

Així mateix la previsible construcció de diverses centrals tèrmiques (Mequinensa, Faió, Riba-roja) a la regió són un motiu més que justifica la posada d’una estació de control de la contaminació a la capital del Baix Cinca.

A falta d’estudis sobre la contaminació en el Baix Cinca els contaminants que es creu són més freqüents a la vall serien l’ozó, en primavera-estiu, les partícules de pols microscòpica (PM10), provinents presumiblement del trànsit, d’algunes indústries i de la crema de residus agrícoles, compostos nitrogenats provinents de granges i camps de cultiu així com pesticides.

Sollicita que Fraga sigui integrada a la xarxa RRICAA per a controlar la contaminació atmosfèrica | Ecologistas en Acción del Bajo Cinca (Baíx Cinca).

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja