Ball dels Totxets a Camporrells – VilaWeb

Ball dels Totxets a Camporrells

Per Sant Nin i Sant Non es fa un ball de bastons en aquesta població franjolina, l’únic a la comarca

Camporrells, a la Llitera, celebra avui la festivitat dels Sants de la Pedra Sant Abdó i Sant Senén, també coneguts com a Sant Nin i Sant Non. I ho fa amb el Ball dels Totxets, una modalitat de ball de bastons que es preserva a Camporrells i que acompanya la processó de les imatges dels patrons de la festa. La ballada començarà a les onze del matí al Molí de Baix i recorrerà tots els carrers del poble fins a l’església.

Una vuitantena de participants ballen tonades populars com ‘La pastora’ o ‘Les tres creus’ acompanyats d’una orquestra de vent. Duen pantalons per sota el genoll, espardenyes i faixa i mocador de color vermell. Camporrells és l’única població de la Franja que manté aquesta tradició recuperada als anys 80 del segle XX, molt arrelada, en canvi, a les comarques veïnes de la Noguera i del Pallars.

Per la festa de Sant Nin i Sant Non també es porta a terme ‘el rescat’, una cercavila en què es recapten diners per a sufragar les despeses de la festa major. Antigament, un noi del poble, a cavall d’una mula guarnida, voltava pels carrers de la població demanant ous o diners. Avui el costum encara es manté a títol de record.

mitjançantBall dels Totxets a Camporrells – VilaWeb.