Descobrint el Matarranya i Els Ports… | Isaac Peraire Soler

Una jornada de treball es pot convertir perfectament en una descoberta del territori. N’és exemple el cap de setmana passat, en que la Permanent Nacional de les JERC vam reunir-nos per debatre i planificar el proper curs polític. En una tarda vaig sortir de Prats de Lluçanès, vaig passar per Vic, parada a Barcelona i direcció cap al destí final.

Vall-de-roures, la capital del Matarranya (comarca de la Franja de Ponent, depenent administrativament d’Aragó) ja em va frapar només de passar-hi. Abans, a Prat de Compte vam fer aturada i vam donar una volta, veient un grup de batuca actuant. Un poble bonic, un aire especial. Seguidament ja vam arribar on tindríem la jornada de treball: Pena-roja de Tastavins. La situació, l’església, les cases, els carrers…un entorn preciós.

Descobrir Els Ports i la seva gent (anar a comprar pa, per exemple, va servir per parlar amb gent del poble), conèixer  Desideri Lombarte (info a la wikipèdia i a una web del Matarranya) del que hi ha una placa situada a la seva casa. N’he llegit ja coses, i val la pena. Em permeto un temps per anar-lo descobrint més.

Després de tot un dia de treball intens, la nit va permetre’ns acostar-nos a l’històric “Aplec dels Ports” (veure web), LA VEU D’UNA COMARCA, que arribava a la 33a edició i que va tenir lloc a Herbers. L’actuació de Xeic va ser la més rellevant, amb cançons reivindicatives (també de Lombarte), en un escenari situat damunt una granja. Un Aplec que trasbalsa el poble que l’acull, i és que només calia donar una volta al nucli d’Herbers per palpar que allí se n’havia cuit una de grossa.

I per acabar-ho tot plegat un àpat a Morella, per descobrir encara més tros de país.

Amb dos dies, i encara amb la majoria d’estona treballant, no n’hi ha prou. Pel territori i per la gent (el català hi és més que viu!). Hi tornaré. Els Països Catalans són excepcionals, i racons d’aquests són més que interessants a conèixer.

Església de Pena-roja:

Vistes des de la casa on estàvem (Foto de G.Gómez):

mitjançantDescobrint el Matarranya i Els Ports… | Isaac Peraire Soler.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja