El PP elimina els programes de promoció del català a les escoles de la Franja

El projecte ‘Jesús Moncada’ ha difós peces culturals en català durant una dècada arreu de les escoles franjolines · El nou govern popular ja va anunciar que mutilaria la Llei de Llengües d’Aragó per minimitzar-hi les llengües catalana i aragonesa

Si el nou govern aragonès fruit del pacte PP – PAR que encapçala Luisa Esperanza Rudi ja va anunciar fa dos mesos que retallaria i derogaria molts dels punts de la Llei de Llengües d’Aragó malgrat les mínimes concessions que oferia a català i aragonès (deixa el castellà com a única llengua oficial) ara l’executiu popular tancarà el projecte “Jesús Moncada”, que promocionava el català a les escoles de la Franja de Ponent. Així ho ha confirmat la nova consellera d’Ensenyament del govern d’Aragó, Maria Dolors Serrat, segons comenta Natxo Sorolla al seu blog. El projecte “Jesús Moncada” o “Projecte d’Animació a les escoles de la Francha” [emprant una denominació amb normativa catalana no reconeguda] era una de les poques formes que hi havia fins ara per difondre peces culturals en català de tota mena als alumnes majoritàriament catalanoparlants de la Franja, ja que en aquest territori el català no hi és oficial i només s’imparteix en alguna assignatura optativa a les zones i localitats on hi ha hagut una important mobilització popular en aquest sentit. Personalitats vinculades al projecte van demanar al govern aragonès una reunió abans del seu tancament però no han rebut cap resposta.

D’aquesta manera queda clausurat el projecte que feia arribar a les escoles franjolines la literatura popular en català, centrada bàsicament en fer arribar als alumnes els autors locals i les seves obres; havien visitat les aules escriptors, cantautors o grups musicals i s’hi havien fet exposicions i tallers culturals en català de tota mena [vegeu-ne un exemple en vídeo]. De la manteixa manera els convenis signats fa anys entre la Generalitat de Catalunya i el govern d’Aragó havien permés que alumnes del Principat “estricte” fronterers amb la Franja gaudissin de la visita dels autors locals franjolins, de la mateixa manera que les escoles de la Franja van rebre escriptors com Emili Teixidor, Maria Barbal, Màrius Serra o Enric Larreula. En total unes 800 activitats en 11 anys, acollides en vora mig centenar d’escoles de tots els nivells i edats.

A part del “Projecte Moncada” el govern popular d’Esperanza Rudi també tancarà el projecte “Luzia Dueso”, una iniciativa equivalent a la zona de parla aragonesa d’Aragó.

Racó Català – El PP elimina els programes de promoció del català a les escoles de la Franja.