Viles i Gents :: Pena-roja i Vallibona, pobles germans :: May :: 2012.

Pena-roja i Vallibona, pobles germans

C. Sancho Categoria: Article Viles i Gents

La setmana passada en esta mateixa columna Natxo Sorolla escrivia sobre la Rogativa de Pena-roja a Vallibona que se celebrarà el proper 18 de maig. Ara en ve al record la que es va organitzar el 1984 que va aconseguir un notable èxit i molta repercussió a la comarca. Desideri Lombarte va crear per a l’ocasió una obra de teatre que feia referència al fet que rememorava. La va escriure en la llengua de la vila i va ser representada per veïns de les dos poblacions, tota una novetat en aquells anys on el nostre català sempre s’ocultava en els actes públics i solemnes. Per primera vegada es representava a l’interior de l’església de Pena-roja una obra dramàtica en la nostra llengua, interpretada per veïns de les nostres viles i escrita per un autor pena-rogí. Ramon Boj, secretari de l’ajuntament mort prematurament, i Desideri Lombarte van ser els impulsors des de Pena-roja de l’agermanament del 1984. Un any abans Desideri ja havia escrit un llarg poema sobre el fet històric que titulava ‘La processó de Vallibona’, on narra la tradició, i que es va recollir posteriorment en el poemari Romanços de racó de foc i poemes de vida i mort-1987-. Més tard, dos versions de l’obra de teatre representada aquell juny del 1984 van ser publicades per la Diputació General d’Aragó en la col•lecció en català Pa de Casa: Pena-roja i Vallibona, pobles germans-1987-. Un volum que engegava la col•lecció. Es donaven els primers passos per al reconeixement i dignificació de la nostra llengua i s’iniciava la trajectòria literària del més representatiu poeta i investigador en català i el més prolífic i polifacètic autor que enguany compliria 75 anys. Si la festa de la setmana vinent és una gran celebració popular, Ramon i Desideri hi van posar, aquell any, molta il•lusió que van contagiar l’activa població pena-rogina.
-Publicat a La Comarca 11 de maig 2012-