Paulí Fontoba (ERC-Entesa) presentarà mocions a Calaceit i el Matarranya

ERC demana un cordó polític que aïlli el PP del govern de les institucions de les Terres de l’Ebre mentre no respecti la unitat i la normalització de la llengua catalana – Esquerra Ebre.

 

Dimarts, 26 de juny del 2012

 

ERC demana un cordó polític que aïlli el PP del govern de les institucions de les Terres de l’Ebre mentre no respecti la unitat i la normalització de la llengua catalana

 

Demanen a CiU un gest de dignitat lingüística i nacional, i que canviïn d’aliats als tres consells comarcals de l’Ebre que governen amb el PP

Aquest migdia, la Federació de l’Ebre d’ERC ha fet una roda de premsa per denunciar ‘la gravetat dels atacs del PP contra la unitat i l’ús de la llengua catalana arreu dels Països Catalans i, sobretot, allà on governa’, segons ha manifestat Gervasi Aspa. El president republicà ha recordat la intenció del Govern aragonès de considerar el català que es parla a la Franja de Ponent com a ‘aragonès oriental’. Aspa, que ha definit ‘les Terres de l’Ebre com la cruïlla i cor dels Països Catalans’ i, per tant, ‘el millor exemple de la unitat de la llengua’, ha fet una ‘crida a no restar indiferents als atacs d’aquells que volen trossejar la llengua catalana i reduir-la a una cosa simbòlica’.

Aspa ha anunciat que ERC al Parlament de Catalunya impulsaran una declaració conjunta de tots els grups polítics que denunciï, ‘aquest atac que inclou la negació del que és reconegut per les autoritats científiques, acadèmiques i polítiques’. Mentrestant, al Congrés de Diputats, ERC presentarà una Proposta no de llei per exigir el compliment dels principis constitucionals, que estipula una especial protecció de les llengües de l’Estat, i també de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol el 2001. A més de demanar les compareixences de la vicepresidenta i del ministre de Cultura del legislatiu espanyol. D’altra banda, el regidor i tinent d’alcalde de Calaceit per l’Entesa de Calaceit – Acord Municipal – ERC, Paulí Fontoba, ha presentat la moció que es presentarà a tots els municipis dels Països Catalans. Es demana defensar la unitat de la llengua catalana a tots els territoris que la tenen com a llengua pròpia, mostrar el rebuig a qualsevol mesura que posi traves als ciutadans dels diferents territoris dels Països Catalans a poder viure en la llengua catalana i donar suport al Correllengua 2012.

Fontoba ha explicat que ‘la gent té molt clar que parla català’ i a tos els pobles de la comarca del Matarranya s’ensenya el català com a assignatura optativa, mentre l’anglès és obligatori, i que a Calaceit el 90% dels xiquets i les xiquetes van a classes de català dues hores setmanals. El regidor republicà ha denunciat que ‘l’agressió contra la unitat lingüística i territorial contra la unitat dels Països Catalans ve de lluny’ i, com a exemple, la reubicació de pobles de la Franja dins el Bisbat de Barbastre-Monzó. Fontoba ha recordat que l’Estatut d’Aragó aprovat i consensuat pel PAR, PP i PSOE no reconeix el català ni l’aragonès, sinó que els defineix com a ‘varietats lingüístiques de l’Aragó. ‘El PP i el PAR estan complint amb el seu programa electoral, però el PSOE també té una gran responsabilitat de la situació que viu el català a la Franja’, ha manifestat Fontoba, que portarà la moció a l’Ajuntament de Calaceit i el consell comarcal del Matarranya ‘perquè es retratin tots els partits’.

Gervasi Aspa ha demanat a CiU ‘un gest de dignitat nacional i lingüística. Tot i que sabem que la CiU de les Terres de l’Ebre és la menys catalanista i la més de dretes de tot Catalunya’. Tot preguntant ‘com és possible que CiU pugui mantenir pactes de govern amb el PP als consells comarcals de les Terres de l’Ebre, mentre aquest partit intenta atacar, trossejar i fer desaparèixer la llengua catalana’. Així que ‘des del cor i cruïlla dels Països Catalans, ERC demanem de fer un cordó polític que aïlli el PP del govern de les màximes institucions de les Terres de l’Ebre mentre aquest partit no respecti la unitat i normalització de la llengua catalana. I també fem una crida a tota la gent a defensar la llengua catalana i rebutjar aquells que ens la volen esquarterar i en són còmplices’.

Paco Gas, conseller comarcal i membre de l’executiva de la Federació de l’Ebre, ha acusat el PP de voler fer un ‘genocidi lingüístic’. Gas ha demanat a CiU ‘que canviï d’aliats als tres consells comarcals de les Terres de l’Ebre perquè no pot ser que tingui com a aliat l’enemic número u de Catalunya’. I, per a Gas, ‘no només és l’enemic pel tema de la llengua, sinó també per l’espoli fluvial que vol fer a les Terres de l’Ebre, pel seu afany de centralitzar retallant l’autonomia local i per la seva determinació de suprimir els consells comarcals, organismes diferenciadors de l’administració catalana’.

1 Comment

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Comments are closed