Francesca Calaf i Mercè Gimeno presenten el llibre de ‘Calaceitanes’ | Comarques Nord

Francesca Calaf i Mercè Gimeno presenten el llibre de ‘Calaceitanes’ | Comarques Nord.

Aquest dissabte 30 de juny, el Teatre de la Germandat de Calaceit ha presentat el llibre ‘Calaceitanes. 31 dones del segle XXI’, una obra que naix de l’exposició fotogràfica de dones que l’artista Francesca Calaf va inaugurar al museu Juan Cabré coincidint en el Dia de la Dona Treballadora de l’any passat. El llibre ha estat obra de la mateixa Calaf (amb les fotografies) i Mercè Gimeno (en els textos) i s’ha convertit en el primer volum de la nova col·lecció ‘Els llibres de la Vallrovira’.

La presentació d’aquesta obra va anar a càrrec de les pròpies autores, com són Gimeno i Calaf, així com també Alba Garcia (encarregada del pròleg) i el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calaceit, Paulí Fontoba. L’acte va estar seguit per diversos veïns del municipi, per moltes de les protagonistes que apareixen en aquest ‘Calaceitanes’, així com per membres del consistori calaceità. La presentació també va comptar amb la presència del cantautor Àngel Villalba, que va interpretar algunes de les seues cançons.

En la seua intervenció, Mercè Gimeno va dir que “volia justificar per què només dones” en el llibre, i va defensar que “penso que també seria molt interessant que oferís un ventall de retrats masculins del nostre entorn rural. Però ens vam decidir per les dones perquè som dones, som feministes (encara que ja no està de moda) i ens ha atret presentar la societat femenina per reivindicar la presència de la dona en la vida de Calaceit en els últims 100 anys”. De fet, Gimeno va recordar que “ara les dones tenim una presència pública semblant a la dels hòmens. Però això no ha estat sempre així”.

Per la seua banda, Francesca Calaf va apuntar que “per mi ha estat un plaer fotografiar i parlar amb cada una d’elles (les dones)” i que la creació d’aquest llibre “ha estat com la culminació de tot el procés”. En aquest ‘Calaceitanes’, la fotografia de cada protagonista va acompanyada d’un retrat elaborat a partir d’una entrevista mantinguda, una conversa relaxada en que cada persona ha anat descabdellant la seua vida. I és en aquesta doble mirada la que abasteix un particular homenatge “a l’ànima femenina del Calaceit” actual.

Calaf també va afegir que “una part important, com a persona que ha fotografiat aquestes dones, un moment màgic, és quedar amb les persones”, aquella “tibantor de que al principi no coneixes la persona però comences a parlar i es crea un vincle”. Mentrestant, el regidor de Cultura de Calaceit, Paulí Fontoba, va subratllar que ‘Calaceitanes’ és un llibre “prou important i també és una mirada a les nostres dones, a les dones de Calaceit”. Fontoba va remarcar que “aquí hi ha diverses generacions de dones en les que es veuen alegries i sofriments fruit de l’època en la que van viure”.

Finalment, Alba Garcia va destacar que “el recull de les vides d’aquestes dones” en aquest llibre “no és només una mirada cap a les dones, sinó una mirada des de les dones”. A la vegada, va voler subratllar que “aquest testimoniatges és un petit tresors” i que “fins que no normalitzem totes aquestes parts de la història, de les històries, fins que no puguem llegir quina ha estat la contribució de les dones a les històries dels pobles i dels països, no tindrem una història real”.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja