Skip to content

Archive

Category: Normalització del català

Source: Los coordinadors del projecte “Fem memòria”, pregoners de les Festes de Saidí | Mas de Bringuè

PREGONERS SAIDÍ 1

Fotos: grup “Fem memòria”

MÀRIO SASOT

Sergio Rivas Fullola i Sonia Ezquerrra Coronas, guanyadors enguany de la XXIX Beca Amanda Llebot i Colom que atorga l’Institut d’Estudis delBaix Cinca (IEBC-IEA) pel seu projecte “Fem memòria”, han sét los encarregts d’obrir com a pregoners les festes d’estiu de Saidí el passat dimecres, 14 d’agost, des del balcó de l’Ajuntament.

La Comissió de Festes i la Corporació Municipal van voler reconèixer així la important tasca de recuperació de la memòria cultural i històrica que estan portant a terme aquests dos joves d’origen saidinès des que van decidir crear el projecte “Fem Memòria”  l’any 2018.

Durant el seu discurs, pronunciat davant d’una plaça de la Constitució ocupada per centenars de persones que aplaudiren moltes de les seues intervencions, van agrair la gran acceptació i participació en lo seu projecte de la població de Saidí i el suport d’institucions com l’Ajuntament, l’IEBC, l’associació Lo Branquil i els alumnes i professors de l’escola San Juan Bautista de la localitat, entre altres.

Al llarg d’aquest temps, amb l’objectiu de recuperar records i empremtes de la història recent de Saidí (la llengua, els costums i tradicions del poble, etc) Sonia i Sergio han entrevistat a més de vint persones grans de la localitat, han recuperat un puial de fotografies antigues de gran valor antropològic i sentimental per a la memòria del poble i n’han fet ampla difusió dels seus resultats per mig de les xarxes socials (Facebook, Instagram…) i dels mitjans de comunicació locals comarcals i regionals (Radio fraga, Aragón Ràdio, Digital Fraga TV, revista Temps de Franja, Diario del Alto Aragón, etc.). També van fer actes de presentació del projecte durant les passades festes de Sant Antoni i a la Fira del maig de Saidí.

Cabdal importància ha tingut la iniciativa de col·laboració de l’escola de Saidí, on els alumnes, preguntant els seus iaios i iaies van recollir més de 160 paraules i expressions de la llengua local, algunes de les quals les van il·lustrar en més d’una vintena de punts de lectura que es van exposar als passadissos i sales del centre.

Sergio Rivas és diplomat en Ciències Empresarials i llicenciat en Administració i Direcció d’empreses i treballa com auditor i administrador d ‘empreses. Sònia Ezquerra és llicenciada en Psicologia i actriu, i treballa en projectes d’inserció laboral i social.

Les vies de contacte per a informar-se o participar en el projecte “Fem memòria” són: A Facebook (Fem Memòria Saidí), a Instagram (fem.memoria) i al correu electrònic (fem.memoria@hotmail.com)

PREGONERS SAIDÍ 2

Els pregoners, amb l’alcalde de Saidí i president de la comarca del Baix Cinca, Marco Ibarz

Source: Trobada literària estival a la Codonyera | Lo Finestró

Una música d’arrel morisca del desaparegut grup valencià Al Tall ens introduí a la lectura de José Miguel Gràcia del seu emotiu poema “De les tres llunes, la Lluna-broixa” dedicat “molt especialment a la Sigrid i a l’Artur per l’estima que tenen a la Codonyera, a la seua llengua, al seu paisatge i a la seua gent”. El text va servir per tancar l’acte de presentació del llibre d’Artur Quintana La Vall de Balat. Memòries de l’Aragó 1948-2017.

José Miguel Gràcia va organitzar a la Codonyera, el 10 d’agost al vespre, la presentació del llibre del nostre company i mestre. Lo Cantó del Fossar/Carrera Major va ser el lloc de trobada d’una trentena d’amics i coneguts per assistir a la convocatòria literària. Va iniciar la vetllada, a la Sala Cial i Tiarra, l’audició del popular tema de Jaume Sisa “Qualsevol dia pot sortir el sol” per acollir i donar la benvinguda als assistents a l’acte. Seguidament l’amfitrió va fer una petita biografia de l’autor del volum i, més tard, resumí la primera part de les memòries d’Artur Quintana ja editades per l’Associació Cultural del Matarranya a la col·lecció “Quaderns de les Cadolles” que acaben el 2003. L’epíleg final del volum el llegí un altre bon amic de Bellmunt, Ramon Mur. A continuació Carles Sancho descrigué la segona part de les memòries inèdites, fins el 2017, que apareixen en el nou volum, editat per Rolde de Estudios Aragoneses. L’obra és d’obligada lectura per conèixer com està i com evoluciona la complexa situació de les tres llengües aragoneses, segons el prologuista i crític literari Esteve Betrià.

Després de la convocatòria literària, José Miguel i Maricarme, ens van convidar a una copa de cava i un pica-pica per continuar l’animada conviarsa entre amics i coneguts que ens havíem aplegat per homenatjar l’Artur Quintana que, malgrat estar a Alemanya, volgué presentar el llibre a la seua vila adoptiva.

Arnau Timoneda

Ling

Source: Podemos ocupará Medio Natural y Gestión Forestal en Agricultura – Noticias Aragón – El Periódico de Aragón

En la Consejería de Educación, Cultura y Deporte (que lleva el socialista Felipe Faci) CHA mantendrá la dirección general de Política Lingüística con su actual responsable, Nacho López Susín al frente. En la pasada legislatura ha sido un referente en la defensa de las lenguas propias de Aragón, el aragonés y el catalán, y tendrá que lidiar con la postura del PAR, que se opone a denominar catalán a la lengua que se habla en el Aragón oriental.

Source: Xerrades de les Nits d’Estiu – El lloc dels debats nocturns estiuencs d’Alcampell

“Y obviamente es importante reconocer versiones tan importantes de nuestra lengua como las que están cerca de la Franja, “la Franja” que llaman, límite con Cataluña, pero también están las del Bajo Aragón, donde todos ustedes saben que se habla ese tipo de lengua, chapurriau, que también tiene a sus referentes culturales.” Dª. Luisa Broto Bernués (ZEC) (2h12′)

Source: Ascuma celebra 30 años de trabajo por una lengua y cultura propia

Joaquim Monclús, segundo por la izquierda, durante la presentación del libro sobre Vicente Ferrer Ramos.

Joaquim Monclús, segundo por la izquierda, durante la presentación del libro sobre Vicente Ferrer Ramos. / Pablo Marqués

La Asociación Cultural del Matarraña premia el trabajo del cantautor fabarol Ángel Villalba y recuerda la vida de Vicente Ferrer Ramos con un monográfico sobre su vida

La Asociación Cultural del Matarraña (Ascuma) celebró este sábado una nueva edición de la Trobada Culturaluna jornada de hermandad y convivencia que sirvió para reivindicar la importancia de la lengua catalana en la historia de este territorio y de toda la Franja de Aragón.

La localidad de Valderrobres centró la totalidad de los actos de la 29 edición de la Trobada Cultural, una jornada en la que, además, Ascuma celebraba su 30 cumpleaños. Una efeméride que contó con la compañía de la Plataforma per la Llengua de Cataluña, que también celebraba su 25 aniversario.

«Velamos por la cultura y la lengua de esta zona», explicó el presidente de Ascuma, Joaquim Montclús, que también mandó un mensaje a los políticos. «Hay que hacer un esfuerzo para conservar la lengua y la cultura propia. Si no hacen más por conservar la lengua, se perderá y esto se traducirá en un gran problema económico para la zona».

La jornada del sábado arrancó por la mañana con una charla sobre el trabajo realizado por la Asociación Cultural del Matarraña durante los últimos 30 años en la Casa de Cultura de Valderrobres. Después se presentó el libro de Francesc Teixidó ‘Les mesures tradicionals i antigues de la Franja’ y la Asociación Clarió explicó su proyecto ‘Lo Bres’ destinado a los niños y niñas que nacen en el Matarraña.

Antes de la comida de hermandad, el periodista y escritor Lluís Rajadell presentó la reedición ampliada de ‘1956, l’any de la gelada’, una interesante publicación que narra las vivencias de los vecinos de la zona del Matarraña ante un fenómeno meteorológico que arrasó las cosechas agrícolas. Inmediatamente después el profesor del IES Matarraña, Francisco Celma, presentó un taller interactivo sobre meteorología.

Por la tarde, Ascuma entregó el Premi Franja de ‘llengua, cultura i territori’ al cantautor y activista fabarol Ángel Villalba, que se mostró ilusionado ante tal reconocimiento y que agradeció con una actuación.

Recuerdo a Vicente Ferrer Ramos

El presidente de Ascuma, Joaquim Montclús, tuvo la oportunidad de presentar en sociedad su nuevo libro ‘Vicenç Ferrer Ramos, mestre i referent’. Una publicación que profundiza en la vida y vivencias de uno de los personajes más ilustres, y a la vez desconocidos, de la comarca del Matarraña. «Fue un maestro muy especial y con unas dotes pedagógicas que nadie ha tenido. Ha sido, y sigue siendo, un referente en toda esta zona y especialmente en Valderrobres», comentó Montclús.

La obra cuenta la historia de Ferrer Ramos desde sus inicios y también alguno de los episodios menos conocidos de este maestro, que tuvo un papel importante en el ascenso de Lluis Carulla y su empresa, Gallina Blanca. «Antes de hacer el libro nadie pensaba que Vicente Ferrer Ramos podía ser tan importante», contó Montclús.

Durante la presentación, Montclús estuvo acompañado por Manolo Siurana, presidente de la Fundación Valderrobres Patrimonial, y Lorenzo Latorre, director del colegio público Vicente Ferrer Ramos, que no dudaron en agradecer el trabajo realizado por el autor del libro. «La pieza que acaba de escribir Joaquím es muy importante para construir el puzle de nuestra historia. Yo soy maestro de profesión y esta obra sirve para poner en valor nuestro trabajo, que para mí es el más bonito del mundo», indicó Manuel Siurana.

Por su parte, Latorre destacó la importancia de una publicación que servirá para explicar a los alumnos de la escuela el porqué del nombre del colegio en el que estudian. «Pese a ser el director de la escuela, no tenía prácticamente ni idea de quién era Vicente Ferrer Ramos. Ahora sé que su historia es apasionante y los alumnos podrán conocer mucho más sobre él gracias a Joaquim».

https://twitter.com/GobAragon/status/1150430081178902529?s=17

Source: Presentació de la “Vall de Balat” a la Codonyera | Lo Finestró

L’Artur Quintana hi serà encara a Alemanya el 10 d’agost, tot i que presentarem el seu llibre perquè així és el seu desig. Les portes de casa meua estaran obertes a tots els amics que estimen l’Artur i la nostra llengua. El llibre ha estat editat per Rolde de Estudios Aragoneses.

Cartell en pdf: Cartell presentació la Vall de Balat

Nota: Prego als que vulguin assistir-hi a l’acte m’ho comuniquin, atesa la capacitat limitada de la Sala.

[PDF] The Aragonese resistance: A qualitative study on the attitudes and motivations of new speakers of an endangered language in Zaragoza

E Fau Blimming – 2019
Page 1. UPPSALA UNIVERSITY Department of Linguistics and Philology Master’s Thesis. Spring semester 2019 The Aragonese resistance A qualitative study on the attitudes and motivations of new speakers of an endangered language in Zaragoza Erik Fau Blimming …

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: