A les concentracions de la FACAO-PAR o hi van els ultres o no es fan «

A les concentracions de la FACAO-PAR o hi van els ultres o no es fan

15 09 2009

La FACAO, el PAR, el Rolde Choben i la Plataforma No Hablamos Catalán mantenen enllaços realment clars entre entitats, i treballen amb Éctor Castro com a secretari general del moviment d’oposició a la llengua catalana a la Franja. Han fet manifestacions a Saragossa, on hi assistiren grups ultra espanyols d’Aragó i al País Valencià. Però la darrera ha estat la gran Jornada de concentració de militants del Partido Aragonés Regionalista, que anunciaven per al 12 de setembre:

Diez comités locales del PAR de la zona oriental de Aragón (Monzón, Altorricón, Fraga, Calaceite, La Portellada, Aguaviva, Peralta de Calasanz, Benabarre, San Esteban de Litera y Velilla de Cinca) han convocado para el próximo 12 de septiembre en Monzón una jornada “reivindicativa, festiva y de exigencias”, ante “los propósitos de PSOE y CHA de imponer el catalán y eliminar las modalidades lingüísticas propias aragonesas de la zona oriental”.

La nota de premsa d’esta gent anunciava que hi hauria una jornada on es preveia hi assistirien, almenys, els convocants: comités locals del PAR. La premsa conservadora, com és habitual, va fer costat a l’oposició a la llei de llengües, per menuda que siga: ABC, La Cope, Heraldo de Aragón.

La premsa local, com és habitual, no s’enemista en ningú. I s’enemista amb tots. Repeteix la notícia cada dia sense posar accent crític en les afirmacions partidistes que el “xapurriau” és una llengua:  Diario del Altoaragón (i 2, i 3, i 4), Aragón Digital, Radio Huesca, Matarranya Digital.

I el més greu és que els mitjans socialista van trobar raonable fer màxima difusió de la convocatòria, avançant que el PSOE tornarà a enterrar el projecte de llei de llengües amb l’excusa que els conservadors no el volen: El Periódico de Aragón(i 2, i 3, i 4). També Aragón Televisión va donar propaganda a l’acte:

Y el Partido Aragonés de las comarcas orientales continúa recavando apoyos en contra de la Ley de Lenguas.
La campaña de recogida de firmas ha llegado hoy a Monzón, en Huesca. Según los aragonesistas cuentan ya con 9.000 adhesiones… a tan sólo mil de las necesarias para presentar una iniciativa legislativa ante las Cortes de Aragón. Con ella, pedirán que se modifique el catalán por el chapurreao. De no hacerlo, según el PAR, se impondría un lengua que acabará con la modalidades lingüísticas del Aragón Oriental.

Quina va ser la realitat de l’acte anunciat pels comitès regionals del PAR revoltats?

Una taula amb no més de 9 persones reunides, entre polítics i ciutadans, i escassa repercussió a la premsa de la cutrefoto…

Si els actes en defensa del català i l’aragonès que es fan a la Franja o a Aragó tingueren la mateixa repercussió i propaganda en els mitjans, segur que tindrien portada diverses vegades a l’any. La premsa aragonesa, conservadora o progressista, està del costat de la FACAO.

A les concentracions de la FACAO-PAR o hi van els ultres o no es fan «.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja