Efecte Lupa | Un programa radiofònic d’anàlisi i reflexió sobre la Llitera, la Franja i la resta del sistema solar [audible només a Canallitera.es].

 

08feb / 2014

[Efecte Lupa – 1] Els carrers de la Llitera

121

Programa emès el 10 de gener de 2014 a Canallitera.com

images

El podeu escoltar o descarregar ací:

ultimas_emisiones_prueba_img

El posar nom a un carrer o a una plaça no és una operació qualsevol, sinó un acte carregat de simbolisme, una mostra de força que també pretén aconseguir una determinada legitimitat, una representació escènica on els actors locals (o supralocals) ensenyen com són o com creuen que haurien de ser les coses. Posar nom a un carrer és, en definitiva, un acte de poder. Els noms existents al nomenclàtor local responen a un determinat estat de forces, a uns concrets equilibris de poder. De vegades aquest ordre dura dècades, potser segles, mentre que altres camins és més inestable i canvia cada poc temps.

Els noms dels carrers es van modificant a mesura que van canviant les ideologies predominants, els règims polítics, els costums o les tradicions (dels que manen). El que pareix clar és que aquells que no manen, no bategen carrers.

Quins noms tenen els carrers de la Llitera? En què s’han inspirat? Cap a on s’han decantat els alcaldes i corporacions municipals que els han hagut de batejar? De quin peu calcen? Per què estos noms i no altres?

Hi ha carrers sense nom?

Aquest programa pretén aportar dades i reflexions sobre estes qüestions, i està basat en un article que vam publicar a Littera, la revista del Centre d’Estudis Lliterans, titulat ‘De Macondo a la Llitera: a propòsit dels carrers de la comarca‘ (Littera, núm. 2, 2012).

L’apartat musical va relacionat amb el tema dels carrers. Les cançons que han sonat (íntegres) durant el programa són:

  1. Where the streets have no name – U2 (1987)
  2. El meu carrer – Joan Manuel Serrat (1970)
  3. La calle del viento – 091 (1993)
  4. Mi calle – Lone Star (1969) (en versió de Loquillo i los Trogloditas, 2001)
  5. A la calle – Kortatu (1986)
  6. Calle Melancolía – Joaquín Sabina (1980)
  7. El carrer dels torrats – Sopa de Cabra (1990)images

Arxivat a La Llitera