Ribagorça: La Comissió Europea portarà de manera imminent l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia Europeu per l’incompliment de la Directiva 2000/60/CE sobre el marc de l’aigua

 

La Comissió Europea portarà de manera imminent l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia Europeu per l’incompliment de la Directiva 2000/60/CE sobre el marc de l’aigua

Tremosa demana que “El riu Noguera Ribagorçana ha de ser com el riu Noguera Pallaresa”

El dictamen al qual fa referència l’eurodiputat Ramon Tremosa donava un termini que acabava a finals de març de 2011. En funció de la resposta de les autoritats espanyoles, la Comissió està preparada per seguir el curs del procediment ràpidament i, arribat el cas, recórrer al Tribunal, segons està previst per tots els Estats membres que encara no han lliurat els seus plans hidrològics de conca.

Ramon Tremosa demana que el riu Noguera Ribagorçana sigui com el riu Noguera Pallaresa. Aquesta afirmació val tant en el sentit d’un cabal d’aigua mínim biològic com en el sentit de la vida econòmica que el segon riu genera als dos Pallars. El cabal mínim està estimat entre uns 10 o 15metres cúbics d’aigua, fet que permet la vida biològica no només dels peixos, sinó que també garanteixi la vida econòmica dels veïns de la comarca gràcies a les activitats turístiques, la pesca, el ràfting i la creació de càmpings.

Tremosa denuncia que durant els mesos d’estiu en els trams del riu Noguera Ribagorçana entre el pantà d’Escales i el pantà de Canyelles (entre les serres de Sant Gervàs i del Montsec) només hi baixa d’un a tres metres cúbics d’aigua per segon. Molts estius aquests pantans tenen aigua abundant. El fet de que existeixi un túnel subterrani de 20 km, que surt del pantà d’Escales i que va fins a la cua del pantà de Canyelles (un túnel pel qual passen fins a 25 metres cúbics d’aigua per segon i que genera un altre salt d’aigua subterrani de 100 metres d’alçada), condemnen a l’estiu la Noguera Ribagorçana a ser un rierol escanyolit, brut i a voltes pudent. “Aquest fet és impresentable en el segle XXI i exigim a Endesa un retorn a la societat ribagorçana, en forma de cabal ecològic mínim a l’estiu, per la sobreexplotació del riu” considera Tremosa.

Tal i com mostra la resposta de la Comissió Europea, els dos darrers governs espanyols de ZP no han presentat encara els plans hidrològics de conca, tal i com marca la directiva europea 2000/60/CE marc de l’aigua, en els quals el Govern espanyol ha de marcar els cabals mínims ecològics per cada riu.

Tremosa també destaca la inactivitat o incapacitat del Govern socialista d’Aragó en aquest tema, així com la ineficiència dels ajuntaments ribagorçans i pallaresos de la comarca (especialment el de Tremp), també del partit socialista, que no han aconseguit millorar la situació del riu. “Si no s’ha aconseguit res des dels ajuntaments, ni des del Govern d’Aragó, ni des del Govern espanyol, que parli ara el Tribunal de Justícia Europeu”.

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

La Franja